Sarah Palin, a leírhatatlan

Ismét a média reflektorfényében járja Amerikát a 2008-as republikánus alelnökaspiráns, nem kis riadalmat keltve saját pártjába. Sarah Palin ma a legnépszerűbb jobboldali jelölt.

Az egyik amerikai tévécsatornán a Sarah Palin Alaszkája dokumentumfilmsorozatot adják -mint közölték, a nyitó részt ötmillióan nézték. A másikon a politikusnő lányát, Bristolt sztárolják egy showműsorban (24 millió szempár), a harmadikon ismét csak az anya könyvbemutató turnéját elemezgetik - a csapot már nem is mertük megnyitni. Amerika egy része több körben próbálta már múlt időbe helyezni a 2008 nyarán üstökösként feltűnt republikánus alelnökjelöltet, de rendre a rövidebbet húzza Palinnel szemben. Új könyve, az America by Heart megjelenése apropóján - ebben "a család, a hit és a zászló" szentháromságával kapcsolatban osztja meg gondolatait (angolul mindhárom szó "F" betűvel kezdődik) - Alaszka volt kormányzónője az országot járja.

Az autogramosztó turné útvonala és a 2012-es elnökválasztási előkészületek menete között feltűnő átfedés van - szombaton Palin Iowában dedikál, ahol először kellene majd megnyernie a pártszimpatizánsokat. Ez újabb adalékot jelent a találgatásokhoz - amelyeket az ötgyermekes családanya nem erősített meg egyértelműen, de nem is cáfolt -, hogy a Fehér Ház bevételére készül, és ezúttal már nem John McCain másodhegedűseként. - Nem gondolok Sarah Palinre. Nyilvánvalóan nagy a támogatottsága a Republikánus Párton belül, és elismerem ezeket a képességeket. Az időmet azzal töltöm, hogyan lehetek a lehető legjobb elnök - mondta egy tévéinterjúban Barack Obama.

A The New York Times egy bennfentes riportjából az derül ki: a Fehér Házban nem számolnak az ismerethiánya és szűklátókörűsége miatt a médiában gyakran kifigurázott politikusnő indulásával. Mértékadó személyiségek, köztük az elsők között Bill Clinton, régóta figyelmeztetnek, hogy Palint - aki két év múlva még mindig csak 48 éves lesz - nem szabad lebecsülni. Egy friss felmérés szerint a republikánusok 79 százaléka kedveli, és a radikális jobboldali teadélután-mozgalom több politikusa is a kongresszusba jutott a támogatásával a hó eleji választásokon. (Igaz, épp Iowában kapaszkodnia kell párttársainál: néhány százalékponttal Mike Huckabee, Arkansas, illetve Mitt Romney, Massachusetts volt kormányzója mögött kullog.)

Palin előretörése - most már az élen van pártjában az említett felmérés szerint - komoly riadalmat kelt a republikánusok háza táján. Annál is inkább, mivel az esélyesnek látszó Romney-val ellentétben biztos, a szonda szerint 48:40 arányú vereséget szenvedne Obamától. Karl Rove, George W. Bush vezető háttérembere arra utalt, hogy Palin súlytalan (ön)jelölt a világ legtöbbet követelő munkakörére, míg az előző elnök édesanyja, Barbara Bush volt First Lady reményét fejezte ki, hogy marad Alaszkában. persze Palin is érti a módját, hogyan vágjon erre vissza úgy, hogy az a tömegeknek is tetsszék: "Nagy tisztelettel mondom ezt, mivel szeretem Bushékat: a kékvérűek akarják kiválasztani a győzteseket, ahelyett, hogy engednének a versenynek."

Sarah Palin új könyvét dedikálja az arizonai Phoenixben.
PHOENIX - NOVEMBER 23: Former Alaska Governor Sarah Palin signs her new book "America By Heart: Reflections on Family, Faith and Flag" November 23, 2010 in Phoenix, Arizona. Palin kicked off a 16-stop tour for the book, which follows her bestselling memoir "Going Rogue" last year and is billed as a tribute to veterans, hunting and the Tea Party. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.