Sanadert ismét elítélték korrupció miatt

A Zágráb megyei bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt egy újabb korrupciós ügyben kedden.

A két éve kezdődött, Fimi Media néven elhíresült ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt „feketekasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Sanader (jobbról a második) kedden a zágrábi megyei bíróságon.
Antonio Bronic / Reuters

 Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy tettestársa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el. A volt kormányfőt 15 millió, az ügyben szintén elmarasztalt HDZ-t pedig 24 millió kuna visszafizetésére, valamint 5 millió kunás pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is, míg egy volt kormányszóvivőre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Sanader és Ratko Macek volt kormányszóvivő kivételével a vádlottak bűnösnek vallották magukat a perben.

Sanadert egy másik, összevont korrupciós ügyben korábban – szintén nem jogerősen – tízéves börtönbüntetésre ítélték. Horvát részről az a vád érte a magyar olajipari vállalatot, hogy az nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A Mol szerint azonban a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát. November 8-án a Mol igazgatósága ezért felhatalmazást is adott az ügyvezető testületnek, hogy kössön egy olyan megállapodást a horvátokkal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.