Sanader: nem vesztegetett meg a Mol

A volt horvát miniszterelnök kedden a zágrábi bíróság előtt tagadta, hogy a Mol magyar olaj- és gázipari társaság megvesztegette az INA horvát olajvállalat irányítási jogainak átadásáért.

Sanadert azzal vádolják, hogy 10 millió euró kenőpénzért játszotta át a vállalat irányítását a magyar cégnek. „Cáfolni akarom az USKOK (a horvát korrupcióellenes hatóság) és Robert Jezic (tanú) minden olyan gyanúsítását, amely szerint kenőpénzt fogadtam el a Moltól. Nem kértem és nem fogadtam el kenőpénzt" - jelentette ki Sanader, aki ellen más vádpontok alapján is folyik bírósági eljárás. A volt kormányfő részletes tájékoztatást adott az INA és a Mol közti kapcsolatokról, és a kormány szerepéről abban, hogy a horvát cégen belüli állami részesedés a 2003-as 75 százalékról 2009-re 44 százalékra csökkent.

Sanader állásfoglalásában - védőbeszédében - elmondta, hogy mely miniszterek feladata volt a cég tulajdonosi megállapodásának módosítása, s kijelentette, hogy a tárgyalások egyetlen szakaszában sem adott utasítást arra, hogy milyen irányba haladjanak tovább a megbeszélések. Azt azonban kívánatosnak mondta, hogy „megtartsuk befolyásunkat az INA-ban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a céggel kapcsolatos minden döntés kabinetülésen született, de megvitatta az akkori kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége és a koalíciós partnerek is. A politikus szerint a Mol közreműködésével módosított megállapodások végül nem voltak ártalmasak Horvátország számára, mint azt az USKOK állítja, s használtak az INA-nak, amely most jobban működik, mint amikor az állam kezében volt.

Sanader felidézte, hogy az INA privatizációjáról szóló törvény szerint az államnak Horvátország EU-csatlakozása után nem lehet 25 százaléknál nagyobb részesedése a vállalatban, s egy parlamenti bizottság is megállapította, hogy az INA-val kapcsolatos szerződések előnyösek voltak Horvátország számára.

A vád koronatanúja, Robert Jezic üzletember állításáról, miszerint ő vett át a volt miniszterelnök számára ötmillió eurót (a 10 millió eurós kenőpénzből) a Moltól, Ivo Sanader kijelentette, hogy hazugság, és az USKOK anélkül fogadta el, hogy ellenőrizte volna. Sanader szerint az összegnek, amelyről Jezic beszélt, semmi köze a Molhoz, az a Jezic és Mihail Gucerijev orosz olajmágnás közti ügylethez kötődik. A volt horvát kormányfő kifogásolta azt is, hogy az USKOK nem vette figyelembe a magyar ügyészség megállapítását, amely szerint a horvát miniszterelnök nem kapott semmilyen kenőpénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.