Sámánon múlik Navracsics sorsa

Az eddigi legtapasztalatlanabb EU-biztosjelölttel, a szlovén Violeta Bulccal ma este találkozik Jean-Claude Juncker. Ha a bizottsági elnök kitalálja, hogy milyen tárcát mer rábízni, eldől végre a „félig alkalmatlannak” talált Navracsics Tibor sorsa is.
Bulc Szlovénia második esélye
Bulc Szlovénia második esélye
Jure Makovec / AFP

„Juncker úr folyamatos kapcsolatban áll az európai parlamenti és a ljubljanai vezetőkkel” – közölte hétfőn az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Van miről egyeztetni: meglehetősen kényes helyzetet teremtett a szlovén kormány, amikor az EP-meghallgatáson elbukott Alenka Bratusek helyére Violeta Bulcot jelölte, aki mindössze háromhetes politikai előéletet tud felmutatni. Szeptember második felében nevezték ki miniszterelnök-helyettesnek, előtte az üzleti életben tevékenykedett, és az önéletrajza szerint még egy skóciai sámánakadémiát is elvégzett.

A fő kérdés most az – és ezen múlik Navracsics Tibor jövője is –, hogy mekkora átalakítási hullámot indít el Bulc beejtőernyőzése a bizottságba. Az Európai Parlamentben, ahol minden biztosjelöltet háromórás meghallgatásnak vetnek alá, máris zúgolódnak az új szlovén jelölt miatt: taekwondóban eljutott ugyan a fekete övig, de sem politikai, sem közigazgatási, sem európai uniós tapasztalata nincs. Ezek után aligha kaphatja meg a felkészületlensége miatt megbuktatott Bratusek alelnöki (energiaunióért felelős) posztját, inkább valami súlytalan tárcát kellene találni neki – már csak azért is, mert a ljubljanai újoncnak legfeljebb egy hete lesz, hogy felkészüljön a meghallgatásra. S ha már súlytalan portfólió, erről mindenkinek Navracsics területe, a kultúra és oktatás ugrik be.

Itt kezdenek eldőlni a dominók. Ha a szlovén EU-biztos nem kapja meg az alelnöki pozíciót, valaki mást kell az alelnöki székbe tenni, és akkor annak a „valaki másnak” a helyére is találni kell egy új jelöltet – és így tovább. Minél jobban átszabja Juncker a testületet, annál több új meghallgatást kell rendezni, és annál nagyobb a kockázata annak, hogy nem sikerül tartani az eredeti menetrendet. Úgy tervezték, hogy az Európai Parlament plenáris ülése jövő szerdán, október 22-én szavaz a bizottságról, amely így november elsejével hivatalba léphetne. Ha viszont új, írásbeli és szóbeli vizsgákat tartanak Bulcnak, illetve a miatta más területre átkerülő biztosoknak, akkor csúszás lesz. A pótvizsgákra legkorábban a jövő hét elején kerülhet sor (Brüsszel helyett immár Strasbourgban, a plenáris ülés helyszínén).

A sors iróniája, hogy a teljes Európai Bizottság megalakulása két „mellékszereplő” sorsa miatt késik. A korábban problémás jelöltként emlegetett politikusokat (a brit Jonathan Hillt, a francia Pierre Moscovicit vagy a spanyol Miguel Arias Canetét) meggyőző többséggel jóváhagyták az EP-szakbizottságok, és a mostani zűrzavar végül a szlovén kormány delegáltja miatt alakult ki. Tennivaló persze Navracsics Tiborral is akad, hiszen a képviselők úgy határoztak, hogy uniós biztosnak alkalmas, de a kulturális, oktatási és EU-állampolgársági témakör felügyeletére nem. A volt igazságügyi, majd külügyminiszternek ezért új portfóliót kell találni (mentőötletként felmerült, hogy csak az uniós polgárságot veszik el tőle), főként, ha Juncker nagyobb mértékű csereberéről dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.