Salit: a terror győz?

Egy izraeli miniszter élesen ellenzi, hogy a több mint öt éve a Hamász fogságában lévő tizedes szabadulásáért a zsidó állam 1027 palesztin foglyot engedjen el. Izrael a Hamász szerint is gyengeséget mutatott.

Már Egyiptomban van a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei által öt éve elrabolt izraeli katona, Gilád Salit - mondta el egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő szerdán. Az egyiptomiak kedd este a rafahi határátkelőn át a Gázai övezetbe küldtek egy elsötétített üvegű autót, amely valamivel később Salittal tért vissza. A katonát Kairóba szállították - tette hozzá a sínai-félszigeti el-Arísban tartózkodó tisztségviselő. Az értesülést tagadták kairói biztonsági körök, valamint a Hamász egyik szóvivője is.

Eközben Uzi Landau izraeli fejlesztési miniszter, a szélsőjobboldali Jiszrael Beitenu politikusa elutasította a kedden a kormány által 26:3 arányban elfogadott fogolycsere-egyezményt, amely szerinte „a terror hatalmas győzelmének” számít, és „ösztönzi az izraeliek további gyilkolását, illetve a túszejtéseket". Landau félelmét igazolja, hogy a Hamász és támogatói szerdán azzal fenyegettek, újabb izraeli katonákat fognak el, amíg ki nem szabadul mint a hatezer, Izraelben bebörtönzött palesztin. „Ez a megegyezés egy új szakaszt alapoz meg - értékelte Musztafa asz-Szavaf kultuszminiszter-helyettes egy gázai újságban. - Az, hogy az ellenség elfogadta az ellenállás feltételeit, a gyengeségét mutatja."

Szavaf szerint a megállapodás lecke volt Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és a béketárgyalóknak, akik „megalázzák magukat az ellenség előtt”. „Reméljük, hogy Abbász ért a szóból, és hátat fordít végre illúzióinak, amelyekből nem fog állam sarjadni. Át kellene gondolnia álláspontját, és vissza kellene térnie a palesztin nép oldalára - adott hangot véleményének a miniszterhelyettes. - Az ellenállás megkapta, amit akart, és a Hamász betartotta ígéretét."

Az izraeliek többsége támogatja a Hamásszal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően Gilád Salit visszanyerheti szabadságát több mint ezer palesztin rab elengedéséért cserébe, ugyanakkor tartanak is attól, hogy a kiszabadult foglyok újra beállnak a szélsőségesek közé.

A tizedes édesapja Noam Salit egy tüntetésen. A Hamász új időszakot ünnepel
Noam Shalit, the father of captured Israeli soldier Gilad Shalit, speaks to the media at a protest tent outside the residence of Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem October 11, 2011. Israel and Gaza's Hamas Islamist rulers have agreed to swap hundreds of Palestinian prisoners for the lone Israeli captive soldier Gilad Shalit, resolving one of the most emotive and intractable issues between them. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.