Sajtóbojkott az amerikai igazságügyi miniszter ellen

A New York Times és az Associated Press (AP) hírügynökség sem megy el arra a tanácskozásra, amelyen Eric Holder azokról a vizsgálatokról beszél, amelyeket az államtitkok kiszivárogtatását feltáró nyomozások esetén végeznek el.

Barack Obama elnök a múlt héten jelentette be, hogy Eric Holder, az igazságügyi tárca irányítója találkozni kíván a jelentősebb sajtóorgánumok szakmai vezetővel, hogy ismertesse velük a sajtó hatósági megfigyelésére vonatkozó irányelveket. A probléma amiatt került a figyelem középpontjába, hogy nyilvánosságra jutott: a minisztérium lehallgattatta az AP több telefonvonalát, és megfigyelték a Fox News televízió egyik újságíróját is.

Jill Abramson, a New York Times ügyvezető szerkesztője szerdán közleményt adott ki, amelyben rámutatott: a lap távolmaradásának oka, hogy a tanácskozáson elhangzottakról nem lehet majd beszámolni. Rámutatott, hogy a lap „agresszívan” folytatja a tudósítást a minisztérium által elrendelt nyomozásról. A szerkesztő szerint abban az esetben, ha a tárca a jövőben lényegi megbeszélést kíván majd folytatni arról, hogyan alkalmazzák a törvényt a kiszivárogtatás eseteire, az újság jogtanácsosa kész lesz majd részt venni.

Az AP szóvivője, Erin Madigan White szintén a nyilvánosság kizárásával indokolta az általa képviselt hírügynökség távolmaradását. Ha az elhangzottak mégis közölhetők lesznek, a tanácskozáson Kathleen Carol, az AP ügyvezető szerkesztője is hajlandó lenne részt venni. 

A nyilvánosság kizárása esetén viszont az AP nem képviselteti magát, és nyílt levélben ismerteti majd a szabályozás korszerűsítésére vonatkozó javaslatait. A hírügynökség ugyanakkor elvárja, hogy az igazságügyi minisztériummal folytatandó konkrét jogtechnikai megbeszélésen az ő jogi képviselői is jelen lehessenek.

A várakozások szerint más amerikai médiumok is követhetik majd a New York Times és az AP példáját, ha a kormány ragaszkodik a tanácskozás bizalmas jellegéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.