Sajnálkoznak a tálibok, amiért meglőtték az aktivista kislányt

Levélben kérte egy tálib parancsnok Malala Juszafzaj gyermekjogi aktivistát, hogy térjen vissza hazájába, és „használja tollát az iszlám terjesztésére”. De bocsánatot nem kértek tőle.

A támadás idején 15 éves Malalát - aki az oktatás jogának teljes körű biztosításáért száll síkra - szélsőséges iszlám tálib merénylők lőtték fejbe és az egész világ aggódott sorsáért. A diáklányt Pakisztánból Nagy-Britanniába szállították, szerencsésen felgyógyult, de azóta sem tért vissza hazájába, jelenleg Birminghamben él. Múlt héten az ENSZ közgyűlésében szólalt fel, és minden gyermeknek iskolai oktatást sürgetett.

Levelében Adnan Rasid tálib parancsnok sajnálatát fejezte ki azért, hogy a tavalyi támadás előtt nem tudta figyelmeztetni Malalát, hogy „hagyjon fel a tálibellenes tevékenységgel”. Magáért a támadásért mindazonáltal nem kért bocsánatot, bár azt megjegyezte, hogy a lány meglövése sokként érte, és azt kívánta, bár ne történt volna meg.

Rasid azt is kiemelte, hogy meggyőződése szerint a kislányt nem azért támadták meg, mert szót emelt a lányok taníttatásáért (amit a tálibok meg kívánnak akadályozni), hanem azért, mert provokatív kampányt folytatott a tálibok azon erőfeszítése ellen, hogy az érintett térségben (a Szvat-völgyben) iszlamista rendszert építsenek ki.

Az ENSZ-ben mondott beszédében - amelyben világméretű összefogásra szólított fel az írástudatlanság, a szegénység és a terrorizmus leküzdésére - Malala úgy fogalmazott, hogy a toll hatékonyabb eszköz, mint a fegyverek.

Rasid most arra kérte, menjen haza, járjon a nők számára létrehozott - az iszlám alapján szervezett - iskolába, és használja tollát a muzulmán világ vallásának támogatására, továbbá szálljon síkra „az egész emberiséget rabszolgasorba kényszeríteni akaró kicsiny elit összeesküvése ellen”. A tálib parancsnok megjegyezte, hogy „testvéri” érzelmeket táplál Malala iránt, hiszen „mindketten ugyanahhoz a törzshöz tartoznak.” A Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert, Bertrand Russell brit filozófust és Mahatma Gandhit idéző levele szerint a BBC urdu nyelvű adása nyomán hallott először a lányról, illetve a tálib uralom alatt írt naplójáról, és ebben az időszakban éppen börtönben volt.

A levélre reagálva közleményt adott ki Gordon Brown volt brit miniszterelnök, az ENSZ jelenlegi oktatásügyi különmegbízottja. Ebben leszögezte: senki sem fog egy szót sem elhinni abból, amit a tálibok mondanak a lányok oktatáshoz való jogairól, amíg a szélsőségesek iskolákat égetnek és diákokat gyilkolnak.

Malala Juszufzaj. A toll hatékonyabb, mint a fegyverek
Pakistani schoolgirl Malala Yousufzai (C) waves with nurses as she is discharged from The Queen Elizabeth Hospital in Birmingham in this handout photograph released on January 4, 2013. The Pakistani girl shot in the head by the Taliban for advocating girls' education has been discharged from the specialist British hospital after doctors said she was well enough to spend some time recovering with her family. Fifteen-year-old Yousufzai, who was shot by the Taliban in October last year and brought to Britain for treatment, was discharged on Thursday but is due to be re-admitted in late January or early February for reconstructive surgery to her skull, doctors said. REUTERS/Queen Elizabeth Hospital Birmingham/Handout (BRITAIN - Tags: SOCIETY HEALTH POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE CRIME LAW) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.