Saját pályán vallott kudarcot a brit kormányfő

Gordon Brown a gazdasági kérdésekre összpontosító tévévitában sem jeleskedett. A május 6-ra kiírt választások nyomán hivatalba lépő brit kormányt évtizedes ellenzéki lét fenyegeti - véli a brit jegybank elnöke.

Az első visszhangok alapján úgy tűnik, David Cameron, az ellenzék 44 éves vezére jött ki a legjobban a kormányfőjelöltek „történelminek" nevezett első élő nyilvános tévévitasorozat harmadik, egyben utolsó fordulójából. A Sun napilapban naponta felfrissített YouGov poll szerint a tévénézők 41 százaléka gondolta úgy, hogy Cameron volt a szóháború győztese. Az első két menetben meglepően hengerlő fiatal és dinamikus liberális demokrata vezető, Nick Clegg ezúttal könnyűnek találtatott, 32 százalékot ért el, míg Gordon Brown 25 százalékon végzett. A riválisoknak van miért harcolniuk, hiszen alig egy héttel a választás előtt a közvélemény-kutatások szerint a szavazópolgárok egyharmada még mindig bizonytalan.

Csütörtök este a második legnagyobb brit városban, Birminghamben megrendezett, és a BBC-n közvetített vita elméletileg a kormányfőnek kedvezett volna, hiszen legerősebb területére, a gazdaságra összpontosult. Gordon Brown elsősorban a múltban elért eredményeket hangsúlyozta, kitérve arra, hogyan „sikerült megakadályozni, hogy a válságból katasztrófa alakuljon ki". Ahogy ezt David Cameron nem mulasztotta el megemlíteni, a kormányfő „semmi pozitívumot nem tudott mondani a jövőre nézve". Elsősorban a riogatásra „utazott", a harmincas, nyolcvanas és kilencvenes évek elhúzódó recessziójának visszatérésével fenyegetve.

„Igazságtalannak és erkölcstelennek" nevezte a toryk terveit a legtehetősebb réteg örökösödési adójának enyhítésére, egyben a legmagasabb fizetési osztálynak a gyermekek után járó adókedvezményének eltörlésére. Nick Clegg ismét a liberális demokraták másságát igyekezett kidomborítani, mindkét ellenfelét egyaránt hibáztatva a szigetország gazdasági és társadalmi problémáiért. Mind Brown, mind Cameron éles szavakkal támadta a liberális demokrata főnöknek, aki ellentmondásos egyszeri amnesztiát ígér a már tíz éve Nagy-Britanniában tartózkodó illegális bevándorlóknak.

A 163 milliárd fontos költségvetési deficit többször is visszatért az este során. Brown volt pénzügyminiszterként vakmerőnek, a megélénkülést kockára tévő intézkedésnek nevezte azt a változatlanul nem világos konzervatív tervet, mely különböző megtakarítások révén már ebben az évben hatmilliárd fonttal csökkentené a hiányt. Furcsa időzítéssel a vita előestéjén Mervyn King, a jegybank elnöke figyelmeztetett, az elkerülhetetlen megszorító intézkedések olyan népszerűtlenek lesznek, hogy a leendő kormányt egy teljes nemzedék idejére nem fogják a szavazók újraválasztani.

Britain's Conservative Party leader David Cameron (L), Liberal Democrat leader Nick Clegg (C) and Prime Minister Gordon Brown take part in the third and final televised party leaders' debate in Birmingham April 29, 2010. REUTERS/Jeff Overs/BBC
Britain's Conservative Party leader David Cameron (L), Liberal Democrat leader Nick Clegg (C) and Prime Minister Gordon Brown take part in the third and final televised party leaders' debate in Birmingham April 29, 2010. REUTERS/Jeff Overs/BBC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.