Saját diplomatái szállnak szembe Iránnal

Nem tekinti magát többé országa diplomatájának Irán helsinki nagykövetségének első beosztottja, a misszió korábbi ügyvivője, aki ily módon fejezi ki tiltakozását az ellen, ahogyan az Iszlám Köztársaság saját állampolgáraival bánik.

Hoszein Alizadeh ezt pénteken az AP amerikai hírügynökségnek a finn fővárosból adott telefonos interjúban jelentette be. Elmondta, hogy a nagykövetséget már négy napja értesítette döntéséről, miután csaknem egy hónapja nem jár be munkahelyére. Közölte, hogy nem tekinti magát többé diplomatának, hanem politikai ellenzékinek. Eddig még nem folyamodott politikai menedékjogért, jelenleg azt fontolgatja, hogyan tovább - mondta.

Az iráni nagykövetség nem válaszolt a telefonhívásokra, a finn külügyminisztériumnak pedig nincs hivatalos tudomása az esetről.

Alizadeh idén már a második iráni diplomata Európában, aki a teheráni rezsim belpolitikája ellen tiltakozva elhagyja posztját. Januárban Mohammed Reza Hejdari, Irán oslói konzulja mondott le tiltakozásul amiatt, hogy hazájában a hatóságok december 27-én véresen leverték az ellenzéki tüntetéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.