Saját magát adta fel a vérdíjért a tálib

– Itt vagyok. Most már megkaphatom a jutalmat? – állítólag ezzel a szavakkal adta fel magát a rendőrségen egy tálib harcos Afganisztán délnyugati részén, Paktika tartományban.

A Washington Post szerint Mohammad Asan saját körözési plakátját tartotta a kezében, amelynek tanúsága szerint száz dollár illeti azt, aki kézre keríti őt. A férfit két, az afgán biztonsági erők elleni támadás megszervezésével gyanúsítják.

A lap szerint megszokott dolog, hogy a NATO utcai szórólapokon tudatja a lakossággal, hogy kit köröznek, de ritkán kapnak információt ennek hatására. Az önfeladásnak ez a módja pedig eddig ismeretlen volt. A cikk hozzáteszi, hogy Asan akciója a tálib lázadó mozgalom széteséséről, forrásainak elapadásáról tesz tanúbizonyságot.

Igaz, a tálibok vasárnapi kabuli támadássorozata, amely során 35 ember – köztük 17 fegyveres lázadó – életét vesztette, épp arról tanúskodik, hogy a kabuli vezetés egyelőre nem képes a szűkebb területén sem garantálni a biztonságot, miközben a tervek szerint a NATO erői 2014-ig teljesen kivonulnának – a jelenleg 90 ezer fős amerikai kontingenssel együtt –, hogy aztán az ellenőrzést átadják az afgán erőknek az ország teljes területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.