Saját légvédelmi rendszert fejleszt Irán

Irán nemsokára bemutatja saját gyártású légvédelmi rendszerét, amelynek legalább ugyanolyan jó paraméterei vannak, mint az orosz S-300-asnak – jelentette be hétfőn az iráni légvédelem egyik parancsnoka.Az atomvitában zajlik az ereszd meg, húzd meg játéka.

Irán hétfőn levélben tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy megkezdi uránkészletének 20 százalékosra dúsítását. Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője az al-Alam arab nyelvű állami televíziónak elmondta , hogy a dúsítást kedden kezdik meg a natanzi üzemben. A Mehr hírügynökség hétfői jelentése szerint Szalehi arról is beszélt, hogy Irán nem zárkózik el az uráncserétől, vagyis attól, hogy Irán külföldön dúsíttatná 20 százalékosra uránkészletének egy részét.

Mahmúd Ahmadinezsád védőszemüveget visel, amint megtekinti az iráni lézertechnológiát bemutató kiállítást Teheránban
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to report, film or take pictures in Tehran. Iran's President Mahmoud Ahmadinejad (L) and Industries Minister Ali Akbar Mehrabian wear protective glasses while visiting an exhibition of Iran laser science and technology in Tehran February 7, 2010. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)

– Az uráncserére vonatkozó ajánlatunk mindig érvényes marad, készek vagyunk fogadni a fűtőanyagot, és ha megkaptuk, akkor leállítjuk az itthoni dúsítást – jelentette ki az ügynökség vezetője. Mahmúd Ahmadinezsád elnök vasárnap egy televízió által is közvetített beszédében közölte: utasítást adott arra, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából.

Az ország középső részén épült natanzi urándúsító létezéséről a világ 2002 óta tud. Ez a legismertebb ilyen jellegű iráni létesítmény. A központ a NAÜ ellenőreinek a felügyelete alatt áll. Az üzemben több mint 8 ezer centrifugát tárolnak, ezek közül 4600 működik. Szalehi azt is bejelentette vasárnap este, hogy az ország tíz új urándúsító üzemet épít az iráni időszámítás szerint március 21-én kezdődő új évben. Erről a bejelentésről csak hétfőn adott hírt honlapján az al-Alam televízió. Teherán már novemberben bejelentette, hogy atomprogramjának jelentős lépéseként tíz új urándúsító üzem építését tervezi, de akkor még nem közölték, mikor kiviteleznék ezt.

Ezzel párhuzamosan az iráni légvédelem egyik parancsnoka bejelentette, Teherán nemsokára bemutatja saját gyártású légvédelmi rendszerét, amelynek legalább ugyanolyan jó paraméterei vannak, mint az orosz S-300-as rendszernek. – A közeljövőben az ország szakértői és tudósai bemutatnak egy saját gyártású légvédelmi rendszert, amely olyan hatékony, mint a Sz-300-as rakétavédelmi rendszer, vagy még jobb – jelentette ki Heszmatollah Kasziri parancsnok, akit az IRNA hírügynökség idézett.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter tavaly novemberben felszólította Moszkvát, hogy ne engedjen a „cionista nyomásnak”, és tegyen eleget a korábban megkötött megállapodásnak. Az Sz-300-as révén nehezebbé válna az iráni nukleáris létesítmények bombázása. Egy ilyen akciót sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem zár ki.

Az iráni televízióban hétfőn elhangzott, hogy két gyártósoron megindult a pilóta nélküli repülőgépek előállítása. A tévé idézte a védelmi tárca vezetőjét, aki szerint ezek az eszközök felderítést végeznek majd, illetve nagy pontossággal képesek lesznek támadó feladatot is ellátni. Irán egy évvel ezelőtt közölte, hogy pilóta nélküli felderítő repülőgépet gyártott, amelynek ezer kilométer a hatósugara, s bőven képes elérni Izraelt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.