Saját titkosszolgálata volt a bukaresti vízműnek

A bukaresti ivóvíz-szolgáltatást biztosító, francia tőkével működő Apa Nova Részvénytársaságot is elérte a román korrupcióellenes harc.

A román Korrupcióellenes Ügyészség kezdeményezésére bírósági felügyelet alá helyezték szerdán a társaság francia állampolgárságú volt igazgatóját. Az igazgató nem hagyhatja el Romániát, nem veheti fel a kapcsolatot volt beosztottaival, és rendszeresen jelentkeznie kell egy rendőrőrsön.

Az ügyészség szeptember vége óta vizsgálja a bukaresti vízszolgáltató működését. A gyanú szerint a társaság a teljes önkormányzati testület lefizetésével érte el, hogy gyakran emelhesse a szolgáltatása árát, és volt hírszerzők bevonásával saját titkosszolgálatot működtetett, hogy megakadályozza a tiltott ügyletekkel kapcsolatos információk kiszivárgását.

A bukaresti önkormányzati testület 2000-ben adta koncesszióba 25 évre a francia tőkéjű Apa Nova társaságnak a bukaresti vízszolgáltatást. A román főváros monopolhelyzetben levő vízszolgáltatója az elmúlt 12 évben 28 alkalommal emelte a szolgáltatása árát, amely ma az eredeti ár több mint hatszorosa. Bukarestben jelenleg 5,75 lejbe (402 forint) kerül egy köbméter víz. Az önkormányzati tulajdonban levő kolozsvári vízszolgáltató 2,63 lejes (184 forint) köbméterenkénti áron szolgáltatja az ivóvizet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.