Saját korábbi törvénytervezetével űznek gúnyt Bugár Béla pártjából

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) szlovák ellenzéki párt három képviselője a Most-Híd korábbi törvénytervezetét nyújtották be saját kezdeményezésként a pozsonyi parlamentbe. Ez a javaslat a 2010-ben elfogadott szlovák állampolgársági jogszabály eltörlését indítványozza. 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke közölte, hogy pártja a nemrég megkötött kormánykoalíciós szerződés miatt nem támogathatja a tervezetet. „Tárgyalásaink során mindhárom leendő politikai partnerünk ellenezte a módosítást, mi pedig fontosabbnak tartottuk a kisiskolák megmentését, továbbá a kisebbségi kultúrák támogatásáról rendelkező tervezet és egyéb, a szlovákiai magyarság boldogulását elősegítő elképzeléseink valóra váltását, amelyek bekerülnek a kormányprogramba. Egyébként a mai szlovák ellenzékiek között többen vannak olyanok, akik másfél éve a törvénytervezetünk ellen szavaztak" - érvelt a pártelnök.

Ondrej Dostál, az az egyik mostani kezdeményező képviselő érdeklődésünkre kifejtette: „Azért szembesítjük saját korábbi indítványával Bugár Béláékat, hogy igazoljuk főleg a közvélemény előtt: milyen köpönyegforgatók lettek, feladták eddigi törekvéseiket, csak azért, hogy kormányhatalomra kerülhessenek."

A szlovák állampolgársági törvényt 2010-ben fogadta el gyorsított eljárásban a pozsonyi parlament. Mindössze huszonnégy órával azután, hogy az Országgyűlés jóváhagyta a könnyített honosításról rendelkező magyarországi jogszabályt. Robert Fico első kormányának indítványa alapján aki felvette más ország állampolgárságát, az - kevés kivételtől eltekintve - azonnal elveszíti a szlovákot.

Eddig 1301 személy járt így, köztük kilenc szlovákiai magyar, akik kérték és megkapták a magyar állampolgárságot, de a szlovákról sem óhajtanak lemondani, mert az európai értékrend alapján kettős állampolgárként kívánnak élni szülőföldjükön.

Az egyik érintett, a 103 éves rimaszombati Tamás Ilona két további sorstársával együtt a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult, amely azonban elutasította jogorvoslati kérelmüket azzal az indoklással, hogy a panaszosok szabad akaratukból vették fel a magyar állampolgárságot, holott tudták: a hatályos szlovák jogszabály alapján elveszítik az eddigit. Azt azonban a testület nem vizsgálta meg, vajon a hatályos pozsonyi jogszabály nem sérti-e a szlovák alaptörvényt.

Előzőleg a Híd parlamenti képviselői több szlovák társukkal a kassai székhelyű Alkotmánybíróságtól kérték a szlovák állampolgársági törvény érvénytelenítését, ám a taláros testület többszöri halasztás után végül döntésképtelennek bizonyult, mert sem a jogorvoslati kérelem támogatását, sem pedig az elutasítása nem kapta meg a szükséges számú szavazatot a testületben.

Tavaly februárban a szlovák belügyminisztérium bizonyos mértékig enyhített a törvény szigorán. Rendeletük alapján visszakérhetik a szlovák állampolgárságukat azok, akik más államét is felvették, de csak abban az esetben, ha életvitelszerűen huzamos ideig tartózkodnak a másik országban. Idáig 52 személy élt ezzel a lehetőséggel, 27 kérelmet bíráltak el kedvezően. Egyetlen felvidéki magyarét sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.