Saját baloldali pártot alapított a szociáldemokratákban csalódott exállamfő

Ivo Josipovic volt horvát államfő saját pártot alapított Előre Horvátország! – Progresszív Szövetség néven. Az alakuló ülésre vasárnap került sor Zágrábban. A párthoz független parlamenti képviselők is csatlakoztak, így az mindjárt parlamenti párttá válhatott.

Josipovic - az ország korábban legnépszerűbb politikusa - a Vecernji list horvát napilapnak adott interjújában elmondta: a horvát politikai színtéren nincs olyan párt, amely a progresszivitást képviseli, amely baloldalon, balközépen helyezkedik el, de haladást és a reformokat tartja elsődleges céljának. „Úgy érzem, meg kell tennem azokat a szükséges lépéseket, amelyeket mint az ország elnöke nem tudtam megtenni" - mondta.

Kifejtette, hogy korai még arról beszélni, hány mandátumot fognak szerezni a következő parlamenti választásokon, amelyet 2016 februárjáig kell kiírni a kormánynak, de bízik a sikerben.

Kiemelte: hosszú távra terveznek, függetlenül attól, vajon hogyan szerepelnek majd a választásokon, amelyek után szerinte még inkább erősödik majd a párt.

A volt államfőt visszavárták a kormányzó szociáldemokrata pártba (SDP), amelynek korábban tagja volt, és amely 2010-ben indította az elnökválasztáson, de Josipovic visszautasította a felkérést. "Mit csinálnék egy olyan pártban, amely nem támogatja azokat a programokat, amelyeket képviselek?" – hangsúlyozta.

„Az SDP elnöke, Zoran Milanovic miniszterelnök többször kijelentette, hogy nem támogatja a javaslataimat" – mondta, majd hozzátette: minden olyan párttal hajlandóak együttműködni, amely elfogadja a reformokra vonatkozó javaslataikat, különben inkább ellenzékben maradnak. „Nem leszünk tagjai egy újabb sikertelen kormányzatnak" – fogalmazott Josipovic.

Ivo Josipovicot az SDP jelöltjeként 2010-ben választották meg Horvátország köztársasági elnökének. A legutóbbi elnökválasztáson a szociáldemokrata koalíció támogatásával újra indult. Jopsipovic megnyerte az első fordulót, de a második fordulóban szoros küzdelemben az ellenzéki politikusnak, Kolinda Grabar-Kitarovicnak, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjének végül mintegy 23 ezer szavazatkülönbséggel sikerült megelőznie az akkor még hivatalban lévő elnököt.

Politikai elemzők szerint a volt államfő bukása nem csak Josipovic veresége volt, hanem az egész baloldalé, míg mások szerint épp a népszerűtlen szociáldemokrata kormányzó párt miatt maradt alul ellenfelével szemben a közvélemény-kutatások szerint évekig a népszerűségi listát vezető politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.