Rupert Murdoch nem jó vezér

A westminsteri parlamentnek a médiáért is felelős kulturális bizottsága kedden tette közzé jelentését a brit lehallgatási botrányról.

Az összpárti testület tavaly nyáron kezdett vizsgálódni, miután a Guardian és más brit lapok feltárták a Rupert Murdoch érdekeltségéhez tartozó News of the World vasárnapi bulvárlapnál elkövetett sajtóetikai kihágásokat. Az már korábban is kitudódott, hogy a lap szenzációs, példányszámnövelő exkluzív értesülések érdekében a királyi család tagjait és celebeket egyaránt lehallgatott. A botrány azonban óriásra duzzadt, amikor kiderült, hogy az NoW 2002-ben feltörte az elrabolt és meggyilkolt tinédzser, Milly Dowler telefonját, azt az illúziót keltve szüleiben, hogy a lány még mindig él. Eddig negyven újságírót és médiavezetőt, illetve pénz fejében bizalmas információkat kiszolgáltató rendőrt vettek őrizetbe, bár vádat még senki ellen nem emeltek.

Rupert Murdoch. Durva félreértések

A grémium egyetértett abban, hogy tavalyi meghallgatásukkor mind Rupert, mind fia, James, a News International akkori vezérigazgatója „durván félrevezette” a honatyákat. Azt a benyomást keltették, hogy nem volt tudomásuk a News of the Worldnél követett lehallgatásokról, mobiltelefon-manipulációkról. A konzervatív párthoz tartozó bizottsági tagok azonban elhatárolták magukat attól a megállapítástól, mely szerint „Rupert Murdoch nem alkalmas arra, hogy egy jelentős nemzetközi vállalatot vezessen”. A 81 éves sajtócézár „behunyta a szemét és szándékosan vaknak tettette magát a News Internationalnél követett gyakorlattal kapcsolatban”.

A Murdoch-birodalom vezetői még nem lélegezhetnek fel, hiszen ha a cég nem felel meg a távközlési felügyelet szigorú etikai és vállalatvezetési feltételeinek, akkor drasztikusan csökkenthetik a részesedésüket a BSkyB kereskedelmi tévéhálózatban. Meghatározó részvénytulajdonosok már múlt év őszén javasolták a News Corp elnöki és vezérigazgatói pozíciójának kettéválasztását. A lehallgatási botránnyal foglalkozó rendőri és jogi vizsgálatok egyik áldozata lehet a brit sajtó önszabályozása, melyet új, jogi keretek válthatnak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.