Rúgtak még egyet az MKP-ba a hálás szlovákok

Csáky Pál és Duray Miklós kimaradása a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetéséből „jó hír” - írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap hétfőn az MKP szombati rendkívüli kongresszusáról. A volt pártelnök a Dunán túlon végezte.

„Ezzel beteljesült a 2010-es választások legfőbb és legfontosabb üzenete. Az üzenet: a magyar nacionalizmus megsemmisítő veresége” - állítja Dag Danis, a lap főkommentátora. Szerinte a változást a szlovákiai magyar választók kényszerítették ki, akik elutasították az MKP „Orbán által éltetett kemény nagymagyar politikáját", s helyette Bugár Béla „magyar-szlovák együttműködési projektjét támogatták"

.„A szlovákiai magyarok ezzel világosan megmutatták, hogy sorsukat nem a magyar, hanem a szlovák politikával kívánják összekötni. Az autonómia, a kettős állampolgárság, a Magyarországhoz fűződő politikai kapcsolatok - ezek mind zavarták a kisebbségi magyarokat Szlovákiában. Csáky és Duray - radikális nemzeti harcukban magukra maradtak. Az MKP a hét végén olyan embereket vitt be a vezetésbe, akik sokkal közelebb állnak Bugárhoz, mint Durayhoz” – véli Dag Danis. Szerinte érdekes paradoxon állt elő. Míg Magyarországon Orbán és nacionalistái fölényes többséget harcoltak ki, addig Szlovákiában az Orbán által támogatott nacionalisták csődöt mondtak - fogalmaz a szerző.

„Velük együtt csődöt mondott alattomos programjuk is. Igen, alattomos" - húzza alá Danis. Szerinte Csákyék ezt a programot Szlovákiában soha nem ismerték be, mindig Magyarországon keresztül akartak támogatást szerezni hozzá. A Csáky vezette MKP belépett a Kárpát-medencei Autonómia Tanácsba, s a magyar sajtóban Szlovákiát olyan országnak mutatta be, ahol a magyaroknak félteniük kell az életüket. Duray az Európai Unió védelme alá akarta helyezni az elnyomott magyarokat - sorolja az MKP vétkeit Danis.

„Ez uszító, szlovákellenes kampány volt, amelyet szemtelen hazugságokra alapoztak. Nem sokat tudtunk róla, mert főképpen a magyar médiában folyt. De ami a legfontosabb, a szlovákiai magyarok sem akartak róla tudomást szerezni” - állítja Danis. „Csáky nagyon szomorúan végezte. Saját hívei küldték a Dunán túlra...” - zárja írását a szerző.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.