Ruandai népirtás: börtönt kapott a hazudozó nő

Tíz év börtönre ítéltek egy ruandai nőt, aki megszerezte az amerikai állampolgárságot, azt azonban elfelejtette közölni, hogy milyen szerepet is játszott az 1994-es ruandai népirtásban.

A New Hampshire-ben élő 43 éves nő 1998 óta tartózkodik az Egyesült Államokban. Most azért ítélték tíz év börtönre, mert hazudott a szövetségi hatóságoknak: az állampolgárság kérelmezésekor nem mondta el, hogy tagja volt az 1994-es népirtásba is belekeveredett akkori kormányzó pártnak, az MRND-nek, amelynek asszisztálásával nyolcszázezer tuszit és mérsékelt hutut öltek meg.

– Ellopta az oly nagyra értékelt amerikai állampolgárságot. A vádlott személyesen is részt vett férfiak, nők és gyerekek meggyilkolásában, akiket csak azért végeztek ki, mert tuszinak nevezték őket – fogalmazott közleményében a bíró. A tárgyalás során a tanúk elmondták, hogy a nő annak idején blokádot állított fel a háza előtt, és ő határozta meg, hogy ki mehet tovább. Néhány ember számára a döntés a halált jelentette.

A nőtől már korábban elvették az állampolgárságát. Büntetését az USA-ban fogja letölteni, majd visszaküldik Ruandába, ahol még több bűnéért felelhet. Beatrice Munyenyezi férjét, Arsène Shalom Ntahobalit 2006-ban szintén elítélte a Ruandai Nemzetközi Törvényszék, amiért segített a déli Butare városban végrehajtott mészárlás irányításában. Anyósát tavaly ítélték el háborús bűntettek miatt, lánytestvérének pedig szintén azért kellett bíróság elé állnia, mert hazudott a bevándorlásügyi eljárás során, közli a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.