Bosszúhadjárat és légitámadás Kelet-Kongóban

Több mint száz polgári lakost öltek meg a ruandai hutu lázadók bosszúhadjáratukban Kongó keleti részén, a ruandai és kongói hadsereg közös offenzívája idején - közölte pénteken a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet.

A Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű lázadószervezet fegyveresei azután hajtottak végre fegyveres akciókat a kelet-kongói polgári lakosság ellen, hogy három hete megkezdődött ellenük a két szomszédos ország hadseregének közös hadművelete.

Csütörtökön legalább negyven ruandai hutu fegyveres vesztette életét egy légitámadásaibana lázadók táborai ellen Kongó keleti részén. Ez volt az eddigi legerőteljesebb támadás a lázadók ellen a ruandai és kongói hadsereg közös, három hete tartó offenzívájában. A kongói hadsereg pénteki közlése szerint az egyik légicsapás Kashebere településnél történt, ahol a lázadók vezetői tanácsozást tartottak. A kongói és ruandai szárazföldi erők támadást indítottak a hutu milícia erősen védett főhadiszállása ellen Majembe faluban. A hadsereg szerint a lázadók súlyos veszteségeket szenvedtek, de a halottak számát nem lehet pontosan meghatározni, mivel a túlélők egy folyóba dobálják elesett társaik holttestét.

Katonák ezrei érkeztek a múlt decemberben és ez év januárjában a kongói kormány kérésére az ásványkincsekben gazdag, mégis koldusszegény közép-afrikai ország keleti szomszédaitól, hogy közös hadműveletet hajtsanak végre a kongói hadsereggel egyfelől a Ruandából korábban elmenekült és Kongó keleti részén tevékenykedő hutu lázadók ellen, másfelől a kelet-kongói tuszi kisebbség szakadár fegyveresei ellen.

A Kongói Demokratikus Köztáraságban lezajlott véres események gyökerei a kilencvenes években lezajlott ruandai népirtásig nyúlnak vissza. A hutu törzshöz tartozó fegyveresek csaknem 800 ezer tuszit gyilkoltak le Ruandában és Burundiban, majd 1994-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének őserdeibe vonultak vissza.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.