Rózsa Floreséket kivégezték a bolíviai ellenzék szerint

Új fotókat mutatott be a bolíviai ellenzék Rózsa Flores és társai haláláról, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy megkínozták és kivégezték őket.

A bolíviai ellenzék csütörtökön több eddig ismeretlen fényképfelvételt hozott nyilvánosságra a La Paz-i törvényhozásban a Rózsa Flores néven elhíresült terrorizmusper ügyében. Roger Pinto, a Convergencia Nacional (CN) szenátora szerint a fotók azt bizonyítják, hogy a három feltételezett terroristát – akik 2009. április 16-án a Santa Cruz város Las Americas szállodájában vesztették életüket – megkínozták és kivégezték. A bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores holttestéről készült fotót a La Estrella de Orinte napilap közölte pénteki számában. (Itt megnézhetik – vigyázat, megrázó felvételek!)

Tóásó Előd a bíróságon
Cochabamba, 2011. április 15. Tóásó Előd magyar-román állampolgár ül előzetes meghallgatásán egy cochabambai bíróságon, Bolíviában, 2011. április 14-én. Tóásót másokkal együtt azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót és a magyar Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. MTI Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

Az ellenzéki képviselők azt állították, hogy a felvételek a brazíliai emberi jogok vegyes bizottságától érkeztek egy borítékban, s mint ilyen új információt átadják a belügyminisztériumnak a terrorizmus ügyében folyó nyomozáshoz, miként Mario Uribe főügyésznek, hogy indítson vizsgálatot. “A feljelentés arra alapozódik, hogy kínzás, embertelen bánásmód és jogszerűtlen kivégzés történt. Ezeket az elemet emelte ki a nemzetközi szervezet is, amely szerint a bolíviai képviselőháznak az ügyben vizsgálatot kellene indítania” – mondta a CN frakciójának vezetője. 

A kormányzó Mozgalom a Szocializmushoz (MAS) felsőházi vezetője, Eugenio Rojas szerint viszont a fotókkal nem a törvényhozásban kell előjönni, hanem azokat közvetlenül az illetékes hatóságnak kell átadni. “Nem tudhatjuk, honnan, milyen úton szerezte az ellenzék ezeket a felvételeket, ezért nem vehetjük komolyan azokat. Politikai motiváció áll a háttérben, amit határozottan elutasítunk” – mondta a kormánypárti szenátor.

Mint ismeretes, 2009. április 16-án a bolíviai rendőrség különleges osztaga az említett Las Americas szállodában hajnalban rajtaütött az állítólagos külföldi terrorista csoporton. Rózsa Flores Eduardót, a romániai születésű Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert – az akkori hivatalos közlés szerint – tűzharcban megölték. A csoport két további tagját, a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai–horvát Mario Tadicot pedig letartóztatták, mindkettőjüket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják előzetesben.

Evo Morales bolíviai elnök még aznap egy nemzetközi tanácskozáson jelentette be, hogy a rendőrség felszámolt egy külföldi zsoldosokból álló terrorista csoportot, akik egyebek között az ő életének kioltására készülődtek. A belügyminisztérium által indított nyomozás szerint Rózsa Flores csoportját Santa Cruz tartomány szeparatista törekvésű vezetői hívták be, hogy “polgárháborús állapotokat” idézzenek elő Bolíviában, és Santa Cruz így szakadhasson el – idézte fel most a hivatalos ABI hírügynökség a törvényhozási incidens kapcsán. 

A fotók nyilvánosságra hozatala, illetve az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádak időzítése azért érdekes, mert alig két hete jelentette be a terrorizmus perében illetékes La Paz-i bíróság, hogy folyik az ítélethozatali fórum, a 12 civil állampolgár kiválasztása. Tavaly, miután a vád képviselője nem tudta először személyekre lebontott bizonyítékokkal alátámasztani állításait, két szakaszban tartották meg az előzetes meghallgatásokat. A vád 39 személyt vádolt meg a terrorizmus ügyében, ám egy részük külföldre szökött. A perben a két fő vádlott a majd három évvel ezelőtti rendőrségi akciót túlélő Tóásó Előd és Mario Tadic, mindketten tagadták a vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.