Rövidített munkaidő jöhet Csehországban

Januártól vagy kora tavasztól rövidített munkaidő ideiglenes bevezetésére lesz lehetőségük a csehországi cégeknek, ha a vártnál kevesebb megrendelést kaptak, vagy más gondokkal szembesültek.
A vállalatok kérelmeit kivétel nélkül a prágai kabinet illetékes bizottsága bírálja el, s ha kedvező döntés születik, akkor a munkaadó csupán az addigi átlagbér felét fizeti az alkalmazottjainak, további húsz százalékot pedig minden eseteben a kabinet tesz hozzá. Erről németországi minta alapján hétfőn döntött a cseh kormány, amely már beterjesztette az alsóházba a szükséges törvénymódosító tervezetet, elkészítette a rendszer működéséhez szükséges feltételeket is.

Egyelőre nem dőlt el, vajon naponta hány órát tarthat a rövidített munkaidő. Arról viszont már határoztak, hogy a kedvezményt általában fél évig, indokolt esetekben pedig legfeljebb egy évig lehet alkalmazni.

Michaela Marksová cseh munka- és szociális ügyi miniszter szerint erre az intézkedésre azért volt szükség, mert az uniós gazdasági szankciókra reagáló oroszországi válaszlépések főleg több cseh élelmiszer-ipari, de más cégeknek is súlyos veszteségeket okoztak, tavaly pedig az árvizek miatt állították le több helyen ideiglenesen a termelést.

Döntésünk jó a polgárnak, mert a váratlan gondok következtében azonnal nem veszíti el a munkahelyét, s megfelel az államnak is, mivel a húsz százaléknyi fizetéskiegészítés jóval kevesebb kiadást igényel, mint  a munkanélküli segély - érvelt a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.