Rövid tűzszünet Gázában

Huszonnégy órán át szünetelteti a Hamász Izrael elleni rakétatámadásait. Az izraeli kormányfőjelöltek mindegyike azt ígéri, megdöntené az iszlamista szervezet uralmát a Gázai övezetben.

Huszonnégy órán át szünetelteti a Hamász Izrael elleni rakétatámadásait - jelentette be hétfőn a palesztin szervezet egyik  vezető tisztségviselője.

A rövid tűzszünet a két fél között közvetítő Egyiptom felszólítására, vasárnap este lépett életbe – mondta Ajmán Taha.  Hozzátette, hogy a Hamász készen áll egy hosszú tűzszünetre irányuló kezdeményezésre is.

Az iszlamista szervezet pénteken bejelentette, hogy nem újítja  meg az egyiptomi közvetítéssel, fél évre szólóan meghirdetett  fegyvernyugvást. Az izraeli hadsereg szerint a tűzszünet vége óta a Hamász mintegy hatvan rakétát és aknát lőtt ki Izrael területére, ezekre Izrael légitámadásokkal válaszolt, amelyekben egy ember életét vesztette.

Az izraeli előre hozott parlamenti választások mindegyik vezető kormányfőjelöltje előzőleg olyan kijelentéseket tett, miszerint ha kormányra kerül, megdönti a Hamász gázai övezeti uralmát. Egyikük, Cipi Livni jelenlegi külügyminiszter vasárnap úgy fogalmazott: ha ő lesz a kormányfő, Izrael állam és a kabinet „stratégiai célnak” fogja tekinteni a Hamász gázai hatalmának megdöntését, amihez hadi, gazdasági és diplomáciai eszközöket is felhasznál.

Meg nem nevezett diplomáciai források szerint Izrael ENSZ-nagykövete figyelmeztette Ban Ki Munt, a világszervezet főtitkárát, hogy hazája eltökélt abban: nem hagyja válasz nélkül a Hamász rakétatámadásait.

Hájim Ramon miniszterelnök-helyettes viszont hétfőn kijelentette, hogy a jelenlegi kormány nem döntött kiterjedt hadműveletekről. „Nem született döntés a fegyvernyugvás folytatásáról sem” – mondta az izraeli rádiónak nyilatkozó Ramon.

A jelenlegi biztonsági kabinet egyik tagja kétségbe vonta egy kiterjedt offenzíva hosszú távú hatékonyságát. „Az egyik lehetőség természetesen a fegyvernyugvás, olyan lehetőség, amelyet komolyan meg kell fontolnunk” – mondta Jichák Hercog közjóléti miniszter ugyancsak hétfőn az izraeli rádiónak.

„Nem kerestük az új fegyvernyugvás lehetőségét, nem is fogjuk, és nem is fogunk senkit felkérni, hogy közvetítsen ez ügyben” – hárította el Hercog felvetését Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.