Rosszul telepített szoftver miatt zuhant le az Airbus

A négy hajtóműből három rosszul működött az azokat vezérlő számítógépes program hibája miatt, és a pilóták már nem tehettek semmit, hogy megakadályozzák a repülőgép lezuhanását – ez áll az Airbus cég közleményében, amelyet az A400M típusú katonai szállítógép május 9-i, sevillai katasztrófájáról adott ki szerdán.

A most közölt eredményeket a CITAAM nevű szervezet, a spanyol védelmi minisztérium légi baleseteket kivizsgáló bizottsága állapította meg.

A pilóták a tesztrepülésen részt vevő gép felszállása után röviddel azt észlelték, hogy a három hajtómű teljesítménye magas fokozaton beragadt. A hajtóművek először nem reagáltak, amikor a pilóták megpróbálták szabályozni azok teljesítményét. Azt csak úgy tudták visszavenni, hogy a gázkart leállítás fokozatba kapcsolták, de amikor ezután a teljesítményt növelni szerették volna, az ismét "lefagyott".

A megállapítások megerősítik a fekete doboz adatai alapján korábban közölt véleményt. Marwan Lahoud, az Airbus stratégiai igazgatója azt mondta: rosszul telepítették a szoftvert a gép összeszerelésének utolsó szakaszában.

A bizottság szerdai jelentésében arra is kitért, hogy más hibát nem találtak a vizsgálat során.

Az eredmények ismeretében az Airbus elrendelte a teljes flotta szoftvereinek felülvizsgálatát.

Az Airbus A400M típusú katonai szállítógépe első próbarepülésekor zuhant le május 9-én Sevilla mellett, ahol a repülőgépgyártó cég összeszerelő üzeme működik. A fedélzeten hatan tartózkodtak, közülük négyen meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek.

Ebből a géptípusból eddig 12 darabot adtak át, amelyeket Franciaország, Németország, Törökország, Nagy-Britannia és Malajzia vásárolt meg. A lezuhant repülőgép a török légierőhöz került volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.