„Röntgenre” küldik a bírókat

Amire a Robert Fico vezette Smer–SD évek óta törekedett, most valóra vált – méghozzá úgy, hogy az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalommal nagy vitát kavaró politikai alkut kötöttek

Az előbbiek megszavazták az alkotmánymódosítást, amely egyértelművé teszi, hogy a házasság a férfi és a nő egyedi kapcsolata, amivel kizárták a bejegyzett élettársi kapcsolat legalizálását. Cserébe a konzervatív honatyák rábólintottak a kormánypártiak indítványára.

Ennek alapján ugyancsak az alaptörvényben rögzítik, hogy az igazságügyben tevékenykedő bírók ezentúl csak úgy tölthetik be tisztségüket, ha a szükséges szakmai követelményeken túl a morális feltételeknek is megfelelnek. Ezért ezerötszáz érintettet átvilágítanak, és csak azok maradhatnak jelenlegi pozíciójukban, akik átmennek ezen a rostán. Ugyanilyen kritériumok vonatkoznak a bírójelöltekre is.

A határozat szerint a bírók vagyoni helyzetével, gyanús kapcsolataival (esetleg az alvilággal, a szervezett bűnözéssel), életmódjával (nem alkoholista vagy kábítószerfüggő-e) kapcsolatos adatokat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBU) gyűjti össze, a Szlovákiai Információs Szolgálat (SIS) titkosszolgálati módszerekkel szerzett értesülései alapján.

Ezt az anyagot a Bírói Tanács kapja meg, amely indokolt esetben megfoszthatja a bírót a tisztségétől, aki az ítélet ellen az alkotmánybíróságon fellebbezhet, a végső döntés joga pedig az államfőé. – A parlamentben elfogadott alkotmánymódosítás az igazságszolgáltatás hitelének visszaállítása érdekében tett első határozott lépés – lelkendezett a szavazás után Fico.

Annyi biztos, hogy felháborító esetek – köztük Malina Hedvig nyolcesztendős kálváriája és az ellene indított vádemelési javaslat – sokasága igazolja, milyen mélyre züllött a szlovákiai igazságszolgáltatás. Tavaly és az idén például maffiózók, bankautomaták kirablói és más nehézfiúk szabadultak ki a vizsgálati fogságból, aligha véletlen bírói mulasztások miatt.

Stefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság eddigi elnöke tegező viszonyban volt Baki Szadiki Szlovákiába települt koszovói drogbáróval, aki éveken át a tátrai luxusvillájából intézte a Törökországból becsempészett, a feketepiacon sokmillió eurót fialó kábítószerek közép- és nyugat-európai értékesítését. Szadikit egyszer már felmentette a bíróság, majd – főleg a közvélemény nyomására – újra elítélték, ezúttal huszonkét év börtönre.

A szlovák kormányfő-pártelnök véleményével az ellenzéki politikusok, a bírók többsége, valamint a Via Iuris civil szerveződés vezetői csak részben értenek egyet. Ficóék szándéka szerintük is indokolt és felettébb időszerű, az elfogadott módszer azonban aggályos.

Az NBU és a SIS élén ugyanis a Smer–SD jelöltjei állnak, ezért a begyűjtött információkat manipulálhatják, a kormánypártiak számára nem megfelelő vagy a sugalmazásaiknak ellenszegülő bírót ellehetetleníthetik, zsarolhatják.

– Ilyen eszközökkel a bíróság erkölcsi megtisztítása csak illúzió, és politikai célokat szolgál. Az egyetlen ésszerű megoldás, ha a bíróság valóban független fegyelmi testülete kellő jogköröket kap – mutatott rá Lucia Zitnanská volt igazságügyminiszter, a Híd párt alelnöke. Juraj Hrabko szlovák publicista még markánsabban fogalmazott: „Az olyan alkotmánymódosítás, amely alárendeli az igazságügyet a végrehajtó hatalomnak, egyértelműen a szlovák demokrácia alkonyát jelenti”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.