Romokból építenének gátat a japán partok mentén

Hét héttel a március 11-i szökőár után, amely több északkeleti falut letörölt a térképről, és 300 ezer lakást rombolt le, Japán most azon gondolkodik, hogyan építse újjá másképp a szüntelenül fenyegetett övezetet.

A japán újjáépítési tanács fő megállapítása az, hogy a szökőár és nem a 9-es erősségű földrengés felelős a károk és az áldozatok nagy többségéért az ország északkeleti részén.

A kormányfő által létrehozott újjáépítési tanács elnöke szerint nem elégedhetnek meg azzal, hogy egyszerűen újraépítik, ami korábban volt.

 

Dombokat emelnének a roncsokból

Óriási feladat a sokmillió tonnányi törmelék, üzemek, lakóházak, hajók roncsainak elhordása. "Van olyan elképzelés, hogy ebből a sok törmelékből kis dombokat építenénk, azokon pedig parkokat - mondja Iokibe Makoto, a tanács elnöke. Normál időben az emberek pihenőhelynek használnák azokat, katasztrófa esetén pedig sürgős kiürítési zónáknak."

A 300 kilométer hosszúságban sújtott északkeleti partvidék tereprajzának aprólékos elemzése egyébként azt sugallja, hogy magasabb helyeken kellene újraépítkezni és távolabb a tengertől. Egy másik fel-felbukkanó javaslat: az iskolák, kórházak, városházák 4-5 emeletesek legyenek, hogy legyen hova átmenetileg felmenekülni az óriáshullámok elől.

Egyes térségekben teljesen újra kell gondolni a várostervezést - figyelmeztet Iio Dzsun, egy 19 szakértőből álló munkacsoport elnöke, amely testület feladata, hogy konkrét javaslatokkal lássa el az újjáépítési tanácsot. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a tengerparti töltéseknek lehet ugyan szerepük, de nem tekinthetők mindenható fegyvernek.

Egy évtized kell az újjáépítéshez

A nyugati parti Kobe kikötővárost 1995-ben ért földrengés tapasztalatai alapján Iokibe Makoto úgy ítéli meg, hogy tíz év kell az északkeleti partvidék újjáépítéséhez.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.