Romney visszavonta a panelprolizást

Visszavonulót fújt Mitt Romney, elismerve, hogy a szeptemberben kiszivárgott, szűk körben elhangzott beszédében hibázott, azt állítva, hogy az államtól függők aránya a választók csaknem felét teszi ki, akik "bármi történjék is", Obamára szavaznak. – A célom, hogy az ország száz százalékát szolgáljam – javította ki magát a FoxNewsnak adott interjújában. – Amit akkor mondtam, teljességgel helytelen volt – mondta a 65 éves politikus, akinek a "panelprolizós" nyilatkozata két hete akár alapjaiban vághatta volna el választási esélyeit, nemcsak azért, mert sokan sértőnek találták volna, hanem azért is, mert számszerűen is messze áll a valóságtól: a munkáltatói adók figyelembevételével a háztartásoknak 18 százaléka sorolható az adót nem fizetők csoportjába.

Elemzők szerint azonban szerencséjére a magas labdát nem csapta le a szerdai tévévitában a vártnál jóval enerváltabb ellenfele, Barack Obama. A demokrata elnök inkább óvatosan védekező álláspontot vett fel, ám az elnökhöz méltóbbnak tartott elegancia nem győzte meg az eseményt figyelemmel kísérők 67 milliós táborát. A megkérdezettek csupán negyede hozta ki őt győztesnek a vita után, míg Romneyt csaknem fele látta jobbnak. Obama hét százalékpontos előnye öt százalékpontra olvadt a felmérések szerint most a választók bizalmának 43 százalékát élvező Romneyval szemben.

Obama utólag igyekszik visszavágni az elvesztett – a három tévévita közül az első – összecsapás után.

– Amikor felmentem a pódiumra, ott állt egy ember, aki Romney-nak nevezte magát. Ám az igazi Mitt Romney az elmúlt év során 5 ezer milliárd dolláros adócsökkentést ígért, míg az az ember, aki mellettem állt, a vita során azt mondta, nem tud ilyen tervről – mondta a tegnapi kampánygyűlésen. Romney a gazdaság élénkítéséhez a klasszikus republikánus receptet, az adócsökkentést javasolta, ám vitatja, hogy ez valóban 5 billió dollárt – az Egyesült Államok éves bruttó hazai termelésének harmadát – tenné ki. Igaz, a demokraták és a republikánusok által egyaránt támogatott Tax Policy Center elemzőintézet márciusi számításai szerint Romney javaslatai tíz év alatt 4,8 billió dollárral kurtítanák meg a bevételeket.

Obama azonban a vita során hiába hozta szóba a gazdagoknak kedvező adócsökkentés terheit, nem tudott ebből kézzelfogható előnyt kovácsolni az állítást pusztán tagadó Romney-val szemben.

A novemberi elnökválasztásig még kétszer csap össze a tévénézők előtt az elnök a kihívójával.

 

Obama és Romney az elnökjelölti vitán. Feledtetné a malőröket
President Barack Obama (L) and Republican presidential nominee Mitt Romney share a laugh at the end of the first presidential debate in Denver October 3, 2012. REUTERS/Jim Bourg (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS USA PRESIDENTIAL ELECTION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.