Románok védik, székelyek támadják az RMDSZ autonómiatervezetét

Öt romániai civil szervezet elítélte a Legfelső Bírói Tanács (CSM) múlt heti állásfoglalását, amelyben a testület a jogállam elleni támadásként értékelte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóban megszellőztetett autonómiatervezetét.
– Éppenséggel a szabad vita tiltása vagy korlátozása áshatja alá a demokráciát és a jogállamot –mutat rá a civil állásfoglalás, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az ActiveWatch Médiafigyelő Ügynökség.

– Az alkotmány és az államforma olyan politikai döntések eredménye, amelyeket az állampolgárok nyilvános viták nyomán, referendumon hoznak meg. Ezek rendkívül fontos közérdekű kérdések, következésképp a megvitatásukat szavatolni kellene, nem pedig megakadályozni. A román állam egységes nemzeti jellegére vonatkozó vitáknak különösképpen létjogosultsága van, és azok semmiképpen nem tekinthetők a jogállam vagy a demokrácia elleni támadásnak. Mi több, nem ez az egyetlen demokratikusnak nevezhető államszervezési forma – áll a közleményben.

A civil szervezetek a bírói tanács kettős mércéjére is felhívták a figyelmet, és rámutattak: a CSM nem fogalmazott meg hasonló elítélő állásfoglalást a román közéletben megnyilvánuló monarchista jelenség kapcsán. Politikusok, újságírók és egyéb véleményformálók nyíltan szorgalmazzák a jelenlegi államforma megváltoztatását, mi több, a közszolgálati televízió hetente sugároz egy nyíltan monarchiapárti műsort.

A Legfelső Bíró Tanács (CSM) múlt csütörtökön a jogállam elleni támadásként értékelte az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetet. A CSM közleményében leszögezte: „minden olyan közbeszéd tárgyává tett téma, amely túlmutat az igazságszolgáltatás alkotmányos keretein, veszélyezteti annak függetlenségét és tekintélyét, illetve támadást jelent a jogállam ellen".

Az RMDSZ pénteken úgy döntött, e hét végéig hozza nyilvánosságra hónapokkal korábban beígért tervezetét. A dokumentumot élesen elítélte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is. Vasárnap kiadott közleményében Izsák Balázs elnök úgy értékelte: az RMDSZ egy "Bukarestből ellenőrözött és irányított" autonómiamozgalmat akar létrehozni, amelynek célja „az autonómia mozgalmi potenciáljának a fölszámolása, vagy legalább az ellenőrzésének, irányításának átvétele a Székely Nemzeti Tanácstól, és az SZNT diplomáciai tevékenységének semlegesítése".

– Nem állítjuk, hogy a román titkosszolgálat nyilvánosság előtt is kifejezett célját váltják most valóra a tervezet készítői, de tény: a román titkosszolgálat sem árthatna profibb módon a székelyek ügyének – áll Izsák Balázs közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.