Románok mentik ki Moldovát

A Moldovai Köztársaságban terjeszkedik a romániai rohammentő szolgálat (SMURD) – jelentette hétfőn az Agerpres román állami hírügynökség chisinaui sajtójelentésekre hivatkozva. Az együttműködés bővítéséről Raed Arafat, a SMURD tevékenységét koordináló román belügyi államtitkár és Mihail Harabagiu, a moldovai katasztrófavédelmi szolgálat vezetője állapodott meg.

Eszerint SMURD 2 néven létrejön egy külön szolgálat, amelyet tíz mentőautóval és négy – a balesetek sérültjeinek kiszabadításánál használt veszítő-vágó berendezésekkel ellátott – speciális járművel látnak el. Hat bázissal rendelkezik majd, amelyek közül négy helikopterek fogadására is alkalmas lesz. Ezen kívül Romániában létrehoznak egy felkészítő központot, ahol a moldovai mentősök kiképzése zajlik majd.

A projekt költségét tízmillió euróra becsülik, a megvalósítási határidő 2020. Harabagiu és Arafat annak a lehetőségéről is tárgyalt, hogy a reakcióidő csökkentése érdekében a SMURD helikopterei részt vegyenek a mentésben a Moldovai Köztársaság nehezen megközelíthető térségeiben. Erre egyébként eseti jelleggel eddig is volt példa. Egy ilyen alkalommal, júniusban lezuhant a román rohammentő szolgálat egy helikoptere. Az akkori balesetben elhunyt legénységnek emlékművet állítanak Haragas település közelében.

Raed Arafat és Mihail Harabagiu megállapodása alapján az emékművet 2016 december elsején, a Besszarábiát is magába foglaló úgynevezett Nagy Egyesülés 98. évfordulóján leplezik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.