„Romániának is jobb lenne magyarok nélkül” – uszítás miatt feljelentették a román hírtévét

Magyarellenes uszításai miatt feljelentette a B1 hírtelevíziót a romániai Országos Audiovizuális Tanácsnál a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke – írja a Főtér portál nyomán az MTI.

 

A vasárnap esti műsorban Radu Banciu műsorvezető a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán arról értekezett: a magyar is migránsnép, amelynek nincs keresnivalója Európában. „Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül" - mondta Banciu, majd hozzátette: „Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?” A műsorvezető azt a nézetét is kifejtette, hogy a romániai magyarok „ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, menjenek Magyarországra".

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter elfogadhatatlannak tartotta az újságíró megbélyegző kijelentéseit. Az RMDSZ azt kérte a román médiahatóságtól, büntesse meg a B1 televíziót, és kötelezze nyilvános bocsánatkérésre a visszaesőnek számító műsorvezetőt.

Az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke, Fancsali Ernő arra emlékeztetett, a B1 csatornát Banciu hasonló kijelentései miatt legutóbb 50 ezer lejre (3,5 millió forint) bírságolták. A politikus reméli, a hatóság most is megteszi a szükséges lépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.