Romániában szobrot akarnak állítani Ceausescunak

Romániában márvány mellszobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátornak, akit csaknem húsz évvel ezelőtt végeztek ki.

Az alkotás a talapzattal együtt 3-4 méter magas. Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor  szülővárosának, pontosabban Scornicesti önkormányzatának javasolta a szobor felállítását.

Ceausescu-emlékmű egy craiovai magánparkban. Eddig hiába eddig próbálta meg kiaknázni turisztikai szempontból a kommunizmust
A monument to Romania's late Stalinist dictator Nicolae Ceausescu in a private park dedicated to the country's communist past near Craiova (250km west of Bucharest) is seen in this November 10 file picture. Many in the impoverished countryside are nostalgic of Ceausescu ahead of Sunday's elections, saying they miss the job security they enjoyed during his time, and are expected to back the ruling socialists, successors of his communist party. TO GO WITH FEATURE BC-ROMANIA-ELECTIONS-DIVIDE. File picture November 10, 2004. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS

A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium  beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek  ellenzői a tervnek, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem  része, akit sokan hősnek tekintenek.

A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának  évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék  leleplezni a szobrot.
Scornicestiben nem csak Ceausescu rokonai éreznek nosztalgiát  az egykori diktátor nevéhez fűződő korszak után. A település  polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal  előtt akarnak elhelyezni.

Az elöljáró a szoborállítás mellett azzal  érvel, hogy Ceausescu a városban született, és sokat tett érte. A  várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti,  a néhai román vezető elsődleges feladatnak tekintette szülőfaluja  várossá fejlesztését.

A település lakói közül is sokan elismerően nyilatkoznak a  Romániát majdnem negyedszázadig vaskézzel irányító "Kárpátok  Géniuszáról". "Jó ötletnek tartom a szoborállítást, hiszen  évtizedekig vezette az országot, és akkor jól ment a soruk az  embereknek" - véli a Ceausescu kivégzésekor még meg sem született,  18 éves Florentina Ivan.

A 39 éves Vasilica Ciobanu szerint  "Ceausescu elvtárs nagy ember volt, mindenkinek munkát biztosított,  és csak jót tett, ezért jár neki a szobor".
A románok Ceausescu iránti nosztalgiáját egy közelmúltban  közzétett felmérés is kimutatta. Eszerint a románok egyharmada úgy  véli, hogy Ceausescu több jót tett Romániának, mint rosszat, több mint felük pedig úgy értékeli, hogy egyformán tett jót és rosszat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.