Romániában bezárnák a kaput a melegházasság előtt

Románia felkerülhet a homofób országok listájára – figyelmeztetett Remus Cernea független képviselő, miután az alkotmánymódosítás tervezetét szövegező bizottság elfogadta a melegházasságot tiltó liberális javaslatot.

A hatályos román alaptörvény házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. Ha a plénum is rábólint, az alkotmány tételesen kimondja majd, hogy a család „a férfi és a nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságán alapul”.

Crin Antonescu, az alkotmányozó bizottság elnöke szerint Románia nem minősül emiatt homofób országnak, hiszen az alaptörvény tervezetébe bekerült egy olyan szövegrész is, amely tiltja a szexuális beállítottság miatti hátrányos megkülönböztetést.

De a vitában ugyanerre hivatkozva szorgalmazták a családfogalom pontosítását: nehogy nyitva maradjon a kapu a melegházasság későbbi engedélyezése előtt.

Toni Grebla szociáldemokrata képviselő úgy vélte: ez katasztrofális lenne Románia számára. Néppárti képviselőtársa, Haralambie Vochitoiu pedig kijelentette: „a homoszexuálisokat diszkriminálni kell”!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.