Romániában betiltották az Ubert

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő a fizetős autóstopot betiltó törvényt szerdán.

A bukaresti kormány tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítását, amellyel a feketefuvarozásnak akar gátat szabni. A jogszabály indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely bevételkiesést jelent a taxiscégeknek és a személyszállító vállalkozásoknak, és közvetve – a kieső adóbevételek miatt – az állami költségvetésnek is.

Az időközben elfogadott, most kihirdetett törvény szerint büntetni fogják azokat a járművezetőket, akik – az önkormányzatok által kibocsátott – engedély nélkül, pénzért szállítanak árut vagy utasokat. Ezentúl 1000-5000 lej (70-350 ezer forint) közötti bírságot kell fizetnie annak, aki rendszeresen stopposokat vesz fel fizetség ellenében.

Ugyanezzel a bírsággal sújthatók azok az alkalmi „taxisok” is, akik a Romániában is egyre népszerűbb okostelefonos Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxisengedéllyel rendelkeznének és adóznának bevételük után.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstoppostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos „hálapénzhez” hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a gépkocsivezető vagy elfogad, vagy nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.