Romániába mennének az amerikai csapatok

Az Egyesült Államok az afganisztáni kivonuláshoz használná a Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot.

Chuck Hagel amerikai és Corneliu Dobritoiu román védelmi miniszter pénteken már meg is állapodhat arról, hogy az Egyesült Államok a Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot használja a 2014-es afganisztáni kivonuláshoz – írja az AFP. Hagel Washingtonban látja vendégül román kollégáját, az elképzelések pedig úgy szólnak, hogy az az 51 ezer amerikai katona, aki most Afganisztánban teljesít szolgálatot, jövőre a Kogalniceanun keresztül térne vissza. Ennek oka az, hogy 2014 júliusában lejár az Egyesült Államok szerződése Kirgizisztánnal a manaszi bázis használatáról; ezután az amerikai egységeket szállító járatok a Constantától 26 kilométerre lévő támaszponton landolnának.

Az ügy kapcsán egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő az AFP-nek azt mondta, az afganisztáni kivonulás logisztikailag „elképesztően komplikált” folyamat, a Kogalniceanu pedig a kirakósjáték egyik kulcsjelentőségű darabja lehet.

Az amerikai és a román kormány között már hónapok óta folynak háttértárgyalások a Kogalniceanuról. A kiszivárgott részletek szerint a román légitámaszponton nemcsak az amerikai katonák, de a fegyverzetük és a felszerelésük egy része is áthaladna a hazafelé vzertő úton.

Az amerikaiak kínzó logisztikai problémára találhatnak megoldást a Kogalniceanu használatával, a manaszi bázis ugyanis a bérleti díjak miatt egyre inkább feszültségforrás Kirgizisztán és az Egyesült Államok között. (Nem beszélve arról az Oroszországnak a lobbijáról, amelyik szívesen rátenné a kezét a légitámaszpontra az amerikaiak távozása után.)

A jelenleg Afganisztánban szolgálatot teljesítő 51 ezer amerikai katona zömét 2010-ben kivonják. Washington reméli, hogy egy kis 8-12000 ezer fős amerikai kontinens ezután is maradhat, de erről még nem sikerült megállapodásra jutnia Kabullal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.