Románia nem kér szavazást a Schengen-csatlakozásról

Semmi értelme a német vétó miatt – mondta Victor Ponta miniszterelnök.

Románia nem fog szavazást kérni schengeni csatlakozásáról az Európai Unió belügyminisztereinek e heti tanácskozásán - jelentette ki hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

A csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozás napirendjén szerepel Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának ügye, de Németország nem ért egyet ezzel. Ponta szerint semmi értelme szavazást kérni jelen körülmények között, amikor Berlin hivatalosan is közölte, egyelőre nem támogatja a két ország schengeni övezethez való csatlakozását. "Semmi értelme, nem akarok odáig menni csak azért, hogy újból szembesüljünk Németország vétójával" - mondta Ponta.

A kormányfő szerint Románia csak akkor fogja kérni, hogy szavazásra bocsássák a felvételét, ha Berlin már támogatja Bukarestet. Románia növelné a feszültséget, ha most döntést kérne, és Bukarestnek nem érdeke, hogy konfrontálódjon Berlinnel - magyarázta. Románia alapvető célkitűzései nem változnak - tette hozzá Ponta -, Bukarest továbbra is az eurózóna részévé akar válni, és a schengeni övezethez is csatlakozni akar, de „stratégiaváltásra" kényszerül. Bukarest 2005 óta semmilyen sikert nem ért el az EU-ban, így nem ért véget a folyamat, amelyben Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatást, és a schengeni csatlakozás is késik. Ponta azt nem részletezte, hogy mit ért „stratégiaváltás" alatt. A kormányfő elmondta: tudomása szerint a schengeni övezethez csatlakozás újabb halasztása a román munkaerő, valamint a romániai cigány kisebbség tagjainak a migrációja miatt merült fel, amit Ponta „legitim" problémának nevezett.

Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter a hét végén jelentette ki, hogy Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.