Románia nem fekszik keresztbe

Elhárultak az akadályok Szerbia EU-tagjelölti státusza elől: Bukarestet az utolsó pillanatban sikerült meggyőzni, hogy kisebbségi aggályokra hivatkozva ne gátolja meg az erről szóló döntést az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcsán. Spanyolország teszteli, mennyire komoly az uniós pénzügyi szigor, az új európai mantra pedig a munkahelyteremtés lett.

Kevesebb drámát vártak a csütörtökön kezdődő, kétnapos EU-csúcson: az euró és az unió sorsa ezúttal nem az állam- és kormányfők találkozóján múlt. Az európai vezetők megpróbálnak túllépni a pénzügyi konszolidáción, és a növekedésre, a munkahelyteremtésre koncentrálni. Huszonöten aláírják a fiskális paktumot, amely az eddig is létező pénzügyi szabályokon szigorít, és automatikusabb büntetési mechanizmusokat vezet be a fegyelmezetlen tagállamoknak. Nagy-Britannia és Csehország kimaradnak, míg Írországban népszavazást tartanak a paktumról.

– Fordulóponthoz érkezett a válság – utalt a növekedés beindításának szükségességére Herman Van Rompuy a csúcs előtt tartott háromoldalú érdekegyeztetési csúcstalálkozó után, amelyet az EU-intézmények, az európai munkavállalói és munkaadói szövetségek legmagasabb rangú képviselőivel közösen tartottak. Az Európai Tanács elnöke az Európai Központi Bank vezetőjének üzent, amikor azt mondta: az európai szociális modell nem halott. Mario Draghi a Wall Street Journal napilapnak ennek éppen az ellenkezőjét állította.

– Nem szabad hagyni, hogy az akut válság krónikusan alacsony növekedéshez vezessen – mondta Philippe De Buck, a BusinessEurope munkaadói testület vezérigazgatója a háromoldalú tanácskozás után. Hogy mennyire nincs idő késlekedni, az Eurostat legfrissebb adatai is jelzik: januárban 10,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Ez az arány 1997 októbere óta a legmagasabb.

– Előbb látnunk kell a számokat, utána tudunk véleményt mondani – válaszolta újságírói kérdésre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azzal kapcsolatban, hogy számítani lehet rá: Mariano Rajoy spanyol kormányfő a csúcson felveti a Spanyolországgal szemben támasztott költségvetési elvárások esetleges könnyítését. Spanyolország 2011-es hiánya az elvárt 6 százalék helyett 8,5 százalék volt, miközben 2012-ben 4,4 százalékra kellene leszorítani a deficitet. A bizottság előbb látni szeretné a spanyol csúszás okait és főként a 2012-es büdzsé tervezetét. Pontosan tudják, hogy rendkívül rossz üzenetet küldenének a piacoknak, ha a spanyoloknak engednének.

Összeültek a csúcs előtt az eurózóna pénzügyminiszterei is, hogy átrágják magukat a görög mentőcsomag részletein. Előzetes információk szerint a pénzügyérek úgy ítélték meg, hogy Görögország nem teljesítette a második, 130 milliárd eurós csomag előfeltételeként meghatározott 38 intézkedés mindegyikét.

Némi dráma egyedül Szerbia EU-tagjelölti státuszának ügyében várható – Románia ellenkezése miatt egyelőre nem sikerült döntést hozni a kérdésben. A román diplomácia kimondatlanul is ígéretet szeretne kérni arra, hogy a schengeni egyezményhez korlátozások nélkül csatlakozhatnak, amit belpolitikai okok miatt Hollandia egyelőre akadályoz. Péntekre kristályosodhat ki, ki enged, és mennyit. Az Európai Néppárthoz közel álló források szerint azonban Románia végül nem fogja megakadályozni Szerbia tagjelölti státuszát. Bukaresti források már korábban jelezték, hogy a két fél megállapodásra jutott a nemzeti kisebbségekről szóló együttműködésben, ami román részről feltétel volt a hozzájáruláshoz. Traian Basescu román elnök Brüsszelben megerősítette a megállapodás tényét.

Traian Basescu. megkönnyebbülést hozó hírrel érkezett a brüsszeli találkozóra
Romania's President Traian Basescu arrives at European Union leaders summit in Brussels March 1, 2012. EU leaders wrestled on Thursday with the balance between budget austerity and reviving lost growth at the first summit for two years in which the euro zone debt crisis did not eclipse all else. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.