Nemsokára elindítják a rakétavédelmi rendszert Románia felé

A deveselui komplexum kiépítése 134 millió dollárba kerül. Az Iránhoz hasonló államok esetleges támadásaitól fog védeni.

A Lockheed Martin New Jersey-i gyárában elkezdték csomagolni azt a rakétavédelmi rendszert, amelyet az elfogó rakétákkal együtt néhány hét múlva már el is indítanak a romániai Deveseluban lévő légitámaszpont felé – írja a DefenseNews portálja. Az Aegis Ashore típusú rendszerrel a NATO interkontinentális ballisztikus rakétatámadások – ahogy a Mediafax román hírügynökség írja, Iránhoz hasonló országok esetleges támadásai – ellen akarja védi Európát. Konténerekben fogják Magyarország keleti szomszédjának a területére szállítani. Itt aztán egy éven alatt újra összeállítják annak a háromemeletes épületnek a másában, amelyet most a Lockheed Martin moorestowni gyárában látni.

Deveselu a többek között fázisvezérelt radarokból és SM-3 Block IB elfogó rakétákból álló rendszer első földi bázisa és a második fázis a European Phased Adaptive Approach művésznevű rendszer kiépítésében. Az első fázist jelentő komplexum már két éve működik a Földközi-tengeren cirkáló amerikai hadihajókon, de a rendszer csak négy év múlva, 2018-ban fogja elnyerni a végső formáját a lengyelországi Redzikowóban.

A deveselui komplexum kiépítése 134 millió dollárba kerül. Az alapkövét októberben tették le. Kétszáz fős amerikai személyzet fogja fenntartani, de a három évvel ezelőtt megkötött szerződés értelmében román felségterület és tulajdon marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.