Románia már Schengenben érzi magát

Az ország teljesíti a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás összes kritériumát – emlékeztetett Traian Basescu a Bukarestben akkreditált diplomaták szokásos év eleji találkozóján.

Romániának új kihívásokra van szüksége – jelentette ki a román államelnök a Bukarestben akkreditált diplomaták szokásos év eleji találkozóján. Traian Besecu szerint nyolc évvel a NATO-csatlakozás és hét évvel az EU-integráció után elmondható, hogy az országnak nem sikerült igazán kihasználnia pozícióját. Úgy vélte, biztonsági és gazdasági szempontból is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a stratégiai partnerségekre; mindenekelőtt az amerikai beruházásokat kell ösztönözni. Románia erőteljesen föl fog lépni, hogy állampolgárai is részt vehessenek a vízummentességi programban – mondta az elnök.

Traian Basescu
Romania's President Traian Basescu addresses the nation at Cotroceni palace in Bucharest January 25, 2012. Thousands of Romanians rallied in Bucharest on Tuesday to demand the government resign over its tough austerity measures. The hardship caused by austerity measures passed in 2010 to keep a 20-billion-euro International Monetary Fund-led bailout on track has until recently provoked little of the unrest in Romania that has been witnessed in countries like Greece. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS)

Basescu szerint az EU szintjén Románia az unió és az Egyesült Államok partnerségének kibővítéséért és elmélyítéséért száll síkra. Úgy vélte, a gazdasági válság merészebb lépéseket kíván az Európai Unió tagállamai részéről, az egyes államok érdekeinek előtérbe helyezése eltávolítja az európai polgárokat az integrációs folyamatoktól, és a nacionalista és euroszkeptikus erők előretörését eredményezi.

A román kormány számára az idei év egyik nagy feladata lesz Basescu szerint, hogy a tavalyi politikai válságot követően (amikor a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormánytöbbség megpróbálta leváltani az államfőt) visszaszerezze a nyugati partnerek bizalmát, és biztosítsa őket, hogy az intézményeket, főleg az igazságszolgáltatást nem darálják be.

Basescu kitért a schengeni csatlakozásra is, mondván: Románia mindent elkövet, hogy állampolgárai számára biztosítsa az EU-szerződésekben szereplő jogokat, köztük a szabad közlekedéshez és letelepedéshez való jogot. Emlékeztetett, hogy országa teljesíti a határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás összes kritériumát, és felszólította az érintett tagállamok kormányait, hogy „a Schengen-dossziét kizárólag technikai megközelítésben” tárgyalják. Egyúttal biztosította a londoni hatóságokat, hogy „a románok nem árasztják el Nagy-Britanniát”, utalva a szigetország sajtójában a napokban hangot kapott félelmekre.

Románia NATO-tagállamként 2014 után is részt vesz csapataival az afganisztáni biztonsági erők képzésében, és kiáll a szervezet további bővítése mellett. Ez azért is fontos Basescu szerint, mert „ezekben a napokban a terrorizmus elérte az EU déli határát”. Az elnök ezzel az algériai ain-amenászi földgáztelep elleni támadásra utalt, amelyben két román munkás is életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.