Románia korrekt elbírálást vár Schengen ügyében

Románia azt várja az Európai Uniótól, hogy korrekt módon bírálja el a schengeni csatlakozásra való felkészültségét, mégpedig ugyanazoknak a szabályoknak az alapján, amelyeket az övezethez korábban csatlakozott országok esetében alkalmaztak - hangsúlyozta kedden Bukarestben Teodor Baconschi.

A román külügyminiszter azon a sajtóértekezleten beszélt erről, amelyet a bukaresti magyar nagykövetség és az Európai Bizottság romániai képviselete közösen szervezett a magyar EU-elnökség feladatainak bemutatására. „Nem kérünk egyebet, mint méltányos elbírálást" - mondta a román diplomácia vezetője, leszögezve, hogy országa teljes felelősséggel vállalta a schengeni övezethez való csatlakozás feladatát. Románia hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy megerősítse az Európai Unió külső határainak biztonságát, és felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon - tette hozzá. „Továbbra is bízunk a magyar elnökség támogatásában ezen a téren” - mondta Baconschi.

A román újságírók kérdéseire válaszolva utalt arra, hogy a schengeni övezeten belül számos ponton tapasztalható „sérülékenység". Vagyis „nem tökéletes konstrukcióról” van még szó - tette hozzá, megállapítva: az EU minden tagállamának az az érdeke, hogy közös erővel próbálják javítani ezt a rendszert az együttműködés és a kölcsönös tapasztalatcsere révén. A külügyminiszter határozottan leszögezte, hogy országa képes szavatolni az európai határok biztonságát. Akik kételkednek ebben - fűzte hozzá -, azok menjenek el a helyszínre, és saját szemükkel győződjenek meg erről, ha számukra nem elegendő az európai szakértők által készített jelentés.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete részletesen ismertette a magyar elnökség prioritásait, különleges hangsúlyt helyezve a közép-európai együttműködésre és az emberi dimenzió témájára. Megállapította, hogy a versenyképesség és a szociális biztonság között a jövőben újfajta egyensúlyt kell találni. Magyarország egy erősebb Európa megteremtését óhajtja, a történelmi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha e földrész egésze nem elég erős, akkor senki sem erős benne - mondta a nagykövet.

Nagy örömmel állapította meg, hogy a román külügyminiszter teljes és gyakorlati politikai támogatásáról biztosította a magyar elnökséget. Arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e esélye Romániának és Bulgáriának még a magyar elnökség idején csatlakozni a schengeni övezethez, a nagykövet úgy fogalmazott: „Egy soros elnök nem esélylatolgatással tölti az idejét, megpróbáljuk kihasználni az ilyen kérdések megoldásához rendelkezésre álló eszközöket, hogy ez a csatlakozás megtörténhessen a megállapodás szerint előre meghatározott időben". Elvi kérdés - mondta -, hogy ha a két ország teljesíti a feltételeket, akkor ne támasszanak új feltételeket velük szemben, ne kössék össze ezt a kérdést más kérdéskörökkel. Magyarországnak egyébként nemzeti érdeke Románia schengeni csatlakozása, ezáltal szűnik meg például a trianoni határ - mondta a nagykövet . „Azt szeretnénk elérni a magyar elnökséggel, hogy az utána következő időszakban soha senki ne tegyen többé mesterséges különbséget az új és a régi tagállamok között” - mondta Füzes Oszkár.

Füzes Oszkár bukaresti nagykövet (jobbra) az Európai Bizottság bukaresti székházában. Mellette Theodor Baconschi román külügyminiszter
Bukarest, 2011. január 11. Füzes Oszkár bukaresti nagykövet (j) beszél az Európai Bizottság bukaresti székházában, ahol a magyar nagykövet sajtótájékoztatót tartott hazánk EU-elnökségének feladatairól, elképzeléseiről. Mellette Theodor Baconschi román külügyminiszter (k) és Philipe Roland, bukaresti belga nagykövet. MTI Fotó: Tofán Levente
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.