Románia nem adja fel a verespataki bányatervet

A román környezetvédelmi miniszter nem látja akadályát annak, hogy a verespataki bányatervet valóra váltsák, ha a beruházó az európai környezetvédelmi előírásokat alkalmazza.

Nicolae Nemirschi vasárnap Aradon beszélt a bányatervről. Kijelentette: a verespataki terv „továbbra is kényes ügy, legalábbis a média szempontjából", de ismét „elemzési fázisba" került. A tárcavezető szerint a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a bányaterv letéteményese, pert vesztett, és ennek nyomán a bíróság megsemmisítette előző településrendezési engedélyét. Azóta azonban a cég újrakezdte az egész eljárást, új területrendezési terv alapján új településrendezési engedélyt szerzett, „amelyik immár működik".

Nemirschi nem rejtette véka alá azt sem, hogy az RMGC és a környezetvédelmi tárca, illetve elődje, az RMDSZ-es Korodi Attila között bírósági per folyik, ezt azonban nem kívánta kommentálni. Ehelyett annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a bányaterv megvalósítható. Az európai normákat Verespatakon is alkalmazni kell, az RMGC-t beleértve.

– Ha ezeket az előírásokat tiszteletben tartják, nem látom akadályát annak, hogy a bányatervet megvalósítsák - tette hozzá a román környezetvédelmi miniszter.

 

 

Verespataki életkép. „Már működő terv”
Verespatak, erdély verespataki aranybánya-beruházás Románia, autóbusz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.