Románia fog megvédeni Irántól

Elkezdődött a NATO rakétavédelmi támaszpontjának építése a dél-romániai Deveseluban. Az amerikai szakértők szerint Románia ideális helyen fekszik ahhoz, hogy védelmet biztosítson Dél-Európának egy közepes hatótávolságú iráni rakétával szemben.

Elkezdődött a NATO rakétavédelmi támaszpontjának építése a dél-romániai Deveselu községben. A hétfői alapkőletételen Traian Basescu román államfő, Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese, James Miller, az amerikai védelmi miniszter politikai helyettese és Mircea Dusa román védelmi miniszter is részt vett.

A tervek szerint a 2015-ben telepítendő rakétavédelmi rendszer romániai komponense a deveselui légi bázisra kerülő rakétaelhárító üteg lesz, Törökországba kerül a radarhálózat, míg az irányító, parancsnoki rendszert az USA földközi-tengeri flottájának egységeiről irányítják.

Az olténiai bázis előkészítésére az idei költségvetésben nyolcmillió lejt különítettek el, közölte Mircea Dusa román védelmi miniszter. A 2011-ben, Washingtonban aláírt megállapodás szerint a román félnek a támaszpont infrastruktúráját kell előkészítenie, a bázis felszereléséhez szükséges közel százötvenmillió dollárt az Egyesült Államok biztosítja. A román félnek összesen negyvenmillió lejt (hozzávetőleg kilencmillió eurót) kell a bázisra fordítania. A tervek szerint a deveselui bázison kétszáz amerikai katona és polgári személyzet fog szolgálatot teljesíteni.

Az amerikai szakértők szerint Románia ideális helyen fekszik ahhoz, hogy védelmet biztosítson Dél-Európának egy esetleg érkező közepes hatótávolságú iráni rakétával szemben. A NATO által létesítendő rakétapajzsot Oroszország fenyegetésnek tekinti, és ez beárnyékolta viszonyát a rakétaelhárító rendszerben részt vevő országokkal, köztük Romániával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.