Románia az EU-val vizsgáltatná ki a moldovai ellenzék elnyomását

Románia brüsszeli vizsgálatot kér a moldovai kommunista kormány ellenzékének „elnyomása” ügyében – jelentette ki kedden Traian Basescu elnök. A román államfő szerint az emberi jogok és a szólásszabadság megsértésének számos esetét jegyezték fel az utóbbi napokban Moldovában.

„A megtorló intézkedések, az emberi jogok és a szólásszabadság  megsértése, az újságírók kiutasítása és a Románia ellen felhozott  vádak miatt Bukarest kénytelen európai uniós vizsgálatot kérni annak  megállapítására, ki felelős az utóbbi napokban tapasztalt  elnyomásért” – mondta Basescu a román parlamentben.

Hozzátette: ha folytatódnak Moldovában az elnyomó intézkedések, „Románia elemezni fogja, milyen humanitárius segítséget és védelmet  nyújthat azoknak a személyeknek, akiknek fizikai épségét veszély  fenyegeti”.

Sokan megsérültek, és százakat vett őrizetbe a moldovai  rendőrség a chisinaui zavargások során, amelyek a Vladimir Voronin  államfő vezette kommunista párt által megnyert parlamenti választások nyomán robbantak ki a múlt héten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.