Románia az EU-Bizottságtól kér engedélyt a verespataki beruházáshoz

Románia az Európai Bizottságtól kér engedélyt a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás elindításához - értesült a Mediafax román kereskedelmi hírügynökség.

A román hivatalos forrásokra hivatkozó jelentés szerint a beruházás fő problémáját a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által tervezett ciántechnológia alkalmazása jelenti, ezért a beruházás megvalósíthatósága az EB beleegyezésétől függ.

A román hivatalos forrásokra hivatkozó jelentés szerint a beruházás fő problémáját a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által tervezett bányászati ciántechnológia alkalmazása jelenti, ezért a beruházás megvalósíthatósága az EB beleegyezésétől függ.

A román parlament szakbizottságaiban kedden meghallgatták az Emil Boc miniszterelnök-jelölt által javasolt kormány tagjait, akiknek az elfogadásáról vagy elutasításáról a törvényhozói testület szerdán szavaz.

A verespataki beruházás több miniszter meghallgatásán is felmerült. Legrészletesebben Adriean Videanu gazdasági miniszterjelölt beszélt róla, aki korábban már szorgalmazta az RMGC tervének a mielőbbi megvalósítását. Videanu kijelentette: miniszteri mandátuma alatt megpróbálja újratárgyalni a román állam és az RMGC közötti megállapodást úgy, hogy nagyobb legyen az állam jelenlegi csaknem 20 százalékos részesedése.

Kijelentette, hogy minden javaslatot szem előtt tartanak, figyelembe veszik a beruházó számára kedvezőtlen bírósági döntéseket is, de ettől még Románia olyan ásványkincsekkel rendelkezik, amelyeket nem termel ki.

Hangsúlyozta, hogy a verespataki bányaberuházási terv a környezet- és a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával is Románia számára azonnali haszonnal jár. A környezetvédelmi engedély megadásától kezdve ugyanis naponta 1 millió dollárt költene a cég, ami új munkahelyeket, adó- és illetékbevételeket jelentene Romániának.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által javasolt Borbély László környezetvédelmi miniszterjelölt parlamenti meghallgatásán is szóba került a beruházás. Borbély kijelentette, hogy az RMGC projektje csak akkor valósulhat meg, ha teljes mértékben megfelel az európai szabványoknak, jelenleg viszont nem teljesíti a törvényes előírásokat.

Szintén az RMDSZ által javasolt Kelemen Hunor kulturális miniszterjelölt leszögezte: nem híve a beruházási projektnek, mert ciántechnológia alkalmazását tervezik. Álláspontja szerint a művelődésügyi szaktárcának nem kell elsietnie az engedélyek megadását.

A román hatóságok 2007-ben függesztették fel az RMGC által tervezett beruházás környezeti hatástanulmányának az engedélyezési folyamatát. Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelne ki a Verespatak melletti hegyekből, ehhez Európa legnagyobb külszíni bányáját akarja megnyitni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.