Románia: Százezres büntetés jár a nyári gumiért

Sokba fájhat az autósoknak, ha a tél felkészületlenül éri őket Romániában. A szabálysértőket akár százezer forintot meghaladó bírsággal is sújthatják.

Sokba fájhat az autósoknak, ha a tél felkészületlenül éri őket Romániában. A szabálysértőket akár százezer forintot meghaladó bírsággal is sújthatják, ráadásul a téli gumi és a hólánc használatának kötelezettsége már nem egy adott periódushoz, hanem az útviszonyokhoz kötött. Keleti szomszédunknál már leesett az első hó.

Romániában 2011-ben tették kötelezővé a téli gumik használatát a november–március időszakban. A rendelkezést később módosították, így most már évszaktól független szabálysértésnek számít, ha valaki havas, jeges úton nyári gumikkal közlekedik. A román hatóságok az úgynevezett négy évszak („all seasons”) abroncsokat is csak akkor fogadják el, ha szerepel rajtuk az „M+S” jelzés. (Ez az angol sár és hó („mud” és „snow”) szavak rövidítése.)

Kihágás esetén 720–1600 lejes (48–107 ezer forint) bírság róható ki, emellett a forgalmi engedélyt fél évre felfüggesztik, a rendszámokat pedig elkobozzák.

Jó tudni, hogy a romániai KRESZ szerint, aki 48 órán belül befizeti a bírságot, az megússza a szabálysértésért járó büntetés minimumának a felével, vagyis ebben az esetben 360 lejjel. A közlekedési bírságot Romániában az önkormányzatok adóhivatalában lehet befizetni.

A román kormány még a jelenleginél is szigorúbb KRESZ elfogadását tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.