Románia: mégsem gyengül a magyar képviselet

A miniszterelnök által vázolt legújabb elképzelés szerint azokban a megyékben, ahol egy nemzeti közösség számaránya eléri a lakosság hat százalékát, az illető etnikum egy képviselői mandátumot kapna.

Mégis lehet arányos, vagy ahhoz nagyon közeli képviselete a romániai magyarságnak a bukaresti törvényhozásban. A miniszterelnök által vázolt legújabb elképzelés szerint azokban a megyékben, ahol egy nemzeti közösség számaránya eléri a lakosság hat százalékát, az illető etnikum egy képviselői mandátumot kapna.

Múlt héten a frissen hatalomra került Szociálliberális Unió (USL) az egyfordulós többségi választási rendszer bevezetéséről döntött. A szenátusban elfogadott javaslat szerint – amelyet a képviselőháznak is meg kell szavaznia, hogy életbe léphessen - minden szavazókörzetben az szerez majd mandátumot, aki a legtöbb voksot kapja.

Ez a megoldás egyet jelentene az arányos képviselet megszűnésével és hátrányosan érintené a magyar közösséget. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) erőteljesen tiltakozott is, egyebek közt a szocialista és a liberális párt európai testvérpártjainál.

Victor Ponta kormányfő ezután cáfolta, hogy a kormánykoalíció célja a kisebbségek parlamenti képviseletének gyengítése lenne, sőt a törvényhozásban hagyományosan képviselettel rendelkező 18 kisebbség mellett külön helyet tartanak fenn az úgynevezett helyi kisebbségeknek is. Ebbe a kategóriába sorolta a székelyföldi románokat, valamint a Székelyföldön és a Partiumon kívül élő magyarokat. (A magyaron kívül a roma és az ukrán kisebbség éri el megyénként a hat százalékot.) Az RMDSZ számára elfogadható tűnik a javaslat, bár Kovács Péter főtitkár hangsúlyozta, hogy bizonyos fokú fenntartással kezelik, amíg nem látnak egy írásos elképzelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.