Románia összekeveri az enklávét az autonómiával

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) korábban kezdeményezte, hogy az EU fordítson kiemelt figyelmet olyan régiókra, mint például Székelyföld. Az Európai Bizottság (EB) úgy ítélte meg, ez nem tartozik jogkörébe. Emiatt az SZNT pert indított.
Románia egy etnikai enkláve kialakulásának veszélyére hivatkozik a nemzeti régiókról szóló luxembourgi perben - számolt be a Krónika című lapnak az ügyben felperesként fellépő Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Az erdélyi lap csütörtöki számában közölt interjúból kiderült: az SZNT elnöke érintett félként megkapta az Európai Unió luxembourgi bíróságától azokat a dokumentumokat, amelyeket az EB ellen indított perében az EB oldalán beszálló államok - közöttük Románia - nyújtottak be, írja a hirado.hu.

Izsák Balázs szerint a román beadvány nem azzal foglalkozik, hogy uniós hatáskörbe tartozik-e az SZNT európai polgári kezdeményezése, hanem azt taglalja: az SZNT érveinek elfogadása esetén az "enklávizálódás veszélye" fenyegetné a székelységet.

"Az enkláve az országon belüli területet jelent, amely nem tartozik az őt körülvevő állam joghatósága alá. Ha a román állam a Székelyföldben egy esetleges enklávét lát, az azt jelenti, hogy még mindig nincs tisztában az autonómia fogalmával" - jelentette ki Izsák Balázs.

Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

A kezdeményezők azért perelték be az Európai Bizottságot, mert a testület úgy ítélte meg: a kezdeményezés nem tartozik a hatáskörébe. Magyarország, Szlovákia, Görögország és Románia az EB oldalán lépett be a perbe.

A Krónikában közölt interjúból kiderült: a héten a luxembourgi bíróság iktatta Kovászna megyének az SZNT oldalán való beavatkozását.

Izsák Balázs szerint a Kovászna megyei önkormányzat jogászai azzal érveltek, hogy az EU kohéziós politikája nem enyhítette, hanem elmélyítette a szegényebb vidékek lemaradását abban a hat megyét magába foglaló fejlesztési régióban, amelybe a három székelyföldi megye - köztük Kovászna is - tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.