Román pálfordulástól tartanak a zöldek Verespatak ügyében

Nem alakította még ki a verespataki bányaberuházással kapcsolatos álláspontját a decemberben beiktatott új román kormány, ennek ellenére szakértők és zöld szervezetek a ciántechnológián alapuló aranykitermelési projekt engedélyezésétől tartanak - írja mai számában a Kolozsvári Krónika.

Március végén Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter Verespatakra látogat, és a bányaberuházásban érintett társaság, illetve annak ellenzőivel folytatandó tárgyalás után hozza nyilvánosságra a projekttel kapcsolatos véleményét - tudta meg a Krónika a bukaresti környezetvédelmi tárcától. Dragoş Năcuţă szóvivő a lapnak elmondta, a minisztérium új vezetősége az elmúlt hetekben megkülönböztetett figyelmet szentelt az erdélyi bányaprojekt tanulmányozásának.

A szóvivő nem zárta ki, hogy döntése meghozatala előtt a környezetvédelmi tárca a projektet ellenző magyar féllel is konzultál. Eközben a civil és a környezetvédelmi szervezetek nem titkolják: aggódnak amiatt, hogy a nagykoalíciót alkotó demokrata-liberálisok és szociáldemokraták megvétózzák a zöld tárca korábbi vezetőségének határozatát, és újrakezdik a verespataki projekt engedélyezését.

A jóváhagyási folyamat 2007 őszén futott vakvágányra, amikor Korodi Attila akkori miniszter felfüggesztette a környezeti hatástanulmány engedélyezését, miután a kanadai-román társaság engedélyeit érvénytelenítette a román bíróság. Többek között azt a 2004-ben megszerzett jóváhagyást, amely kimondta, hogy a beruházás révén érintett területen nincsenek már értékes régészeti leletek.

A volt miniszter - jelenleg a parlament környezetvédelmi bizottságának tagja - nemrég úgy nyilatkozott: egyáltalán nem derűlátó a projekt sorsát illetően.

Korodi úgy tudja, a bányaberuházást burkoltan eddig is támogató demokrata-liberálisok a régészeti felszabadítások elindítására, a környezetvédelmi hatástanulmány újbóli engedélyezésére készülnek, ami ellenkezik a hatályos jogszabályokkal. Hasonlóképpen vélekednek a Zöld Erdély Egyesület szakértői is, akik szerint a jelenlegi hatalom úgy próbálja mellőzni az urbanisztikai engedély felfüggesztését - amelynek nyomán nem fogadható el környezetvédelmi hatástanulmány -, hogy módosítja az érvényben lévő törvényt.

„Erre már van precedens, az új vezetésű környezetvédelmi minisztérium ugyanis azt tervezi, hogy módosítja a zöldövezetek beépítését tiltó jogszabályt. Szerintem Verespatak esetében az egyedüli járható út az, ha pert indítunk az engedélyezés esetleges újraindítása ellen" - nyilatkozta a Krónikának Kovács Zoltán Csongor, az Erdélyi-szigethegységben fekvő település megmentése érdekében átfogó kampányt folytató egyesület elnöke.

Az engedélyezési folyamattal kapcsolatos arculatváltás már csak azért sem volna meglepő, mivel a román parlamentben éppen a jelenleg hatalmon lévő két nagypárt képviselői fektették el azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a ciántechnológia alkalmazását a romániai bányaiparban.

Ezzel egy időben a projekt megvalósításában érdekelt kanadai anyavállalat, a Gabriel Resources leszögezte: nem adja fel a küzdelmet, és az engedélyek megszerzésétől számított legkésőbb három éven belül szeretné elkezdeni a Verespatak alatt megbújó, 1600 tonna ezüstöt és 330 tonna aranyat tartalmazó lelőhely kitermelését.

2008. januári felvétel Verespatakról:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Verespataki látkép bányanyitás elõtt
Verespataki látkép bányanyitás elõtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.