Román kormány: a kilépést fontolgatják a román liberálisok?

Antonescu szenátusi elnök és Ponta kormányfő előzőleg kölcsönösen hazugsággal vádolták meg egymást. Az RMDSZ nem tárgyal a kormányba való belépésről, állítják.

A bukaresti kormányból való kilépését fontolgatja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közölte szerdán a Digi 24 hírtelevízió, miután három órás késéssel kezdődött meg a bukaresti kormány rendes heti ülése.

A kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pártjai közötti feszültségben Crin Antonescu szenátusi elnök, az USL liberális társelnöke előzőleg bejelentette, hogy nem kíván már együtt mutatkozni a kamerák előtt Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnökkel, miután hétfőn kölcsönösen hazugsággal vádolták egymást. Ponta a kormányülés levezetése helyett előbb a liberális pártszékházba, majd az elnöki hivatalba látogatott.

A két koalíciós párt között a héten a román közszolgálati televízió (TVR) körüli nézeteltérés tetézte a feszültséget. Kedden a szociáldemokrata képviselők távolmaradása miatt nem kapta meg a kinevezéséhez szükséges minősített többséget a bukaresti parlamentben a liberálisok tévéelnökjelöltje. Miután a liberális miniszterek szerdán azzal a pártutasítással érkeztek a kormányülésre, hogy ne fogadjanak el egy kormányrendelettel kinevezett ideiglenes tévéelnököt, Victor Ponta bejelentette, hogy péntekre ismét összehívják a karácsonyi szünetre készülő parlamentet és megismétlik a szavazást a TVR ideiglenes elnökének ügyében.

A PNL a hatalomból való fokozatos kiszorítását nehezményezi, míg a PSD azt veti a liberálisok szemére, hogy úgy bírálják a kormányt, mintha ellenzékben lennének. A nyilvános vádaskodások a verespataki ciántechnológiás bányaprojektet támogató törvénytervezet körül kezdődtek szeptemberben, amikor Antonescu bejelentette: pártja nem szavazza meg a kormány tervezetét, amellyel szerinte Ponta a felelősséget akarta áthárítani. A tavaly decemberi választások óta annyi ellenzéki képviselő ült át a kormányoldalra, hogy a PSD most már a liberális szövetségesek nélkül is többséget alkothat a törvényhozásban a magyar érdekképviselet, valamint a kisebbségi képviselők és függetlenek támogatásával.

Nem tárgyal az RMDSZ a kormányba való belépésről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tárgyalt egy esetleges kormányzati részvételről a Szociáldemokrata Párttal (PSD) - jelentette ki az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ elnök a bukaresti Hotnews portál hírét cáfolva, mely szerint elkezdődtek a tapogatózó tárgyalások az RMDSZ kormányba való bevonásáról. Kelemen Hunor elmondta, kedd este óta nem tartózkodik Bukarestben, és senkinek nem adott felhatalmazást a tárgyalásra, és a szövetség képviseletében nem is tárgyalt senki az esetleges kormányzati szerepvállalásról.  A Hotnews hírportál az állítólagos "tárgyalásokhoz közeli forrásokra" hivatkozva közölte, hogy szerdán "PSD-s és RMDSZ-es vezetők tárgyaltak a magyar szövetség esetleges kormányra lépéséről", ha felbomlik a Romániában kormányzó Szociálliberális Unió (USL).

Crin Antonescu, USL-társelnök és PNL-elnök
Crin Antonescu, one of Romania's Social Liberal Union (USL) leaders and president of National Liberal Party, gestures after first exit polls for parliamentary elections in Bucharest December 9, 2012. Exit polls showed Romania's prime minister won a clear victory in a Sunday election, which may herald another round of a power struggle with the rightist president and complicate talks for a new IMF deal. Victor Ponta's leftist Social Liberal Union (USL) won 54-58 percent of votes according to three exit polls and is headed for a majority, but analysts said President Traian Basescu may ask someone else from the USL to form a government. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.