Román és bolgár romák sátortáborát számolták fel Párizs mellett

A francia rendőrség szerdán kiürítette a Párizs északi részén lévő Saint-Ouen külvárosban lévő telepet.

Az AFP jelentése szerint mintegy háromszáz rendőr vett részt az akcióban. Eredetileg több mint nyolcszázan éltek a telepen, de az előre bejelentett hatósági akció előtt a többség már távozott, így a helyszínen csak mintegy 250 személyt, köztük 70 gyereket találtak. A hivatalos bejelentések szerint a francia állami tulajdonú SNCF vasúti szolgáltató területén táboroztak a Romániából és Bulgáriából származó cigányok, akiknek a tartózkodását a helyi polgármesteri hivatal minősítette illegálisnak. Rendőrségi közlések szerint az evakuálás incidensek nélkül zajlott le.

– Nem tudom, hogy most hová menjünk – mondta az AFP-nek Cassandra Punca, egy négygyermekes, Bukarestből érkezett anya, aki állítólag három hónapja élt a cigánytáborban. – Nincs pénzünk, azért jöttünk Franciaországba, hogy legyen mit ennünk – nyilatkozta. A hatóság szerint a kilakoltatottakat éjszakára ideiglenes szálláson helyezik el, és utána valamelyik másik Párizs környéki romatáborba viszik át vagy hazaküldik őket.

A francia kormány becslése szerint 15-20 ezer közöttire tehető azoknak a roma bevándorlóknak a száma, akik a Saint-Quenhez hasonló nyomornegyedekben, táborokban vagy az utcán élnek, miközben közeledik a tél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.