Román árvákat istápolna a Harry Potter sorozat szerzője

Egy testi fogyatékos gyerekkel való találkozás annyira meghatotta J.K. Rowlingot, hogy elhatározta, segít a romániai és a moldovai árvaházak felszámolásában.

Egy testi fogyatékos gyerekkel való találkozás annyira meghatotta J.K. Rowlingot, hogy elhatározta, segít a romániai és a moldovai árvaházak felszámolásában. A Harry Potter sorozat szerzője erről az Event magazinban megjelent interjúban beszélt, amelyet bőségesen idézett a román sajtó.

A brit írónő bevallja, hogy kilenc éve romániai árvaházakban készült fényképfelvételek hatására tűzte ki céljául egymillió kiskorú kiszabadítását az árvaházakból. Főleg a fém "ketrecek” tettek rá rendkívüli benyomást, amelyek a román árvaházakban a fogyatékos gyerekeknek ágyként szolgáltak.

– Nagyon érzékeny vagyok, sokat vívódom ilyen helyzetekben. Volt ott egy gyerek, egy kislány, és ahogy álltam az ágyacskájánál, egyszer csak felötlött bennem: "Magammal viszem". Teljesen irracionális gondolat volt, de ugyanakkor emberi reakció is. (…) Anyaként gondolkodtam: "Megmentem ezt a babát, ezt az egyet” - idézte fel az írónő.

Később létrehozta a Lumos alapítványt, amely kilenc éve azon dolgozik, hogy a kelet-európai árvák családi típusú otthonokba kerüljenek. (Az alapítvány egy életet adó varázslatról kapta a nevét a Harry Potter és a titkok kamrájából.) Honlapja szerint a szervezet jelenleg öt kelet-európai államban működik: Bulgáriában, Csehországban, Moldova Köztársaságban, Montenegróban és Ukrajnában. A lap szerint Rowling az elmúlt években titokban többször ellátogatott ezekbe az államokba. A román sajtó az interjúból azt olvasta ki, hogy a jövőben a Lumos Romániára is kiterjeszti tevékenységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.