Román üzletember is kért a kétnyelvű utcatáblából

Az eddigieknél konfrontatívabb, névtelen gerillaakciókra készül a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő csoport. Erről a csoport szóvivője, Barabás Miklós számolt be szerdán egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Barabás Miklós a sajtótájékoztató után a magyar közmédiának elmondta, így szeretnék megóvni aktivistáikat a hatósági túlkapásoktól. Hozzátette, ő április 20. óta nem vesz részt az akciókban, csupán ezek kommunikálásával foglalkozik majd.

Az anonimitás "lehetővé teszi majd a keményebb, konfrontatívabb, a hatóságok visszaéléseit leleplező, érdekérvényesítő eszközök használatát, s ezeket a nagyon közeli jövőben el is kezdjük alkalmazni" - áll a sajtótájékoztatóról kiadott közleményben.

Barabás Miklós elmondta, az elmúlt hónapokban mintegy nyolcvan kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki a városban. Azt követően, hogy hétfőtől a helyi rendőrség 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát, a tábláknak mintegy felét levették a háztulajdonosok. Hozzátette, olyanok is vannak azonban, akikben dacreakciót váltott ki a hatósági fellépés, és ez után kértek kétnyelvű utcanévtáblát a házukra.

"Egy befolyásos román üzletember is kétnyelvű táblát kért felháborodásában. Sok román ember szolidarizál velünk. Úgy tűnik, hogy akár össze is hozhat románokat és magyarokat ez az ügy" - jelentette ki a szóvivő.

Szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezetének a vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a reklámtörvény módosítását kezdeményezik. Az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség ugyanis a reklámtáblákra vonatkozó jogszabály alapján rótt ki bírságot a táblákat kihelyező önkéntesekre, és helyezett kilátásba tetemes bírságot a feltáblázott házak tulajdonosainak.

Amint az Erdély FM rádió honlapján közölte, Peti András RMDSZ-es alpolgármester azt javasolta, hogy a marosvásárhelyiek adománylevéllel adják oda a polgármesteri hivatalnak a házaik falán levő kétnyelvű táblákat, és mellékeljenek egy nyilatkozatot, melyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a város kitegye a kétnyelvű táblát a házukra.
Peti András közölte, a polgármesteri hivatal eddig 15 utcában tett ki kétnyelvű névtáblákat. A közbeszerzési eljárás, mely valamennyi utcanévtábla cseréjére vonatkozik, folyamatban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.