Román-magyar: hűvös, de nem harcias viszony várható

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott a Szociálliberális Unió (USL) a tegnapi romániai parlamenti választásokon, de úgy tűnik, a kétharmados többségről két-három mandátummal lemarad. Ennek eléréséhez Victor Pontának szüksége lehet a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) is – nyilatkozta lapunknak Illyés Gergely.

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott a Szociálliberális Unió (USL) a tegnapi romániai parlamenti választásokon, de úgy tűnik, a kétharmados többségről két-három mandátummal lemarad. Ennek eléréséhez Victor Pontának szüksége lehet a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) is – nyilatkozta lapunknak Illyés Gergely.

A budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint a kormányfő RMDSZ-re vonatkozó terve azonban más célt is szolgálhat: a szociáldemokrata Ponta velük ellensúlyozná az USL társelnöke, Crin Antonescu vezette nemzeti liberálisokat. – Nem véletlen, hogy az RMDSZ-szel kapcsolatos tárgyalás felvetését felhördüléssel fogadta Antonescu – mondta Illyés, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Ponta kormánya az előző ciklusban nem volt különösebben konstruktív a magyar kisebbség szervezeteivel, legutóbb pedig felvetette a magyarországi Gozsdu-vagyonról szóló 2005-ös kormányközi megállapodás körülményeinek megvizsgálását, utalva az akkori külügyminiszter, a jobboldali ellenzék jelenlegi vezetője, Mihai Ungureanu esetleges felelősségére. – Valószínű azonban, hogy ez csupán kampánytéma volt, így lehet, hogy nem lesz az ügynek érdemi folytatása – mondta az elemző.

Kérdés azonban az is, hogy az RMDSZ kész-e a kormányszintű együttműködésre. – A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a párt részt vesz a kormányban, akkor könnyebb kezelni a felmerülő konfliktusokat – jegyezte meg Illyés, aki szerint a szerepvállalás a küszöbön álló közigazgatási reform – valamint a regionális szintű hivatali anyanyelvhasználat biztosítása – kapcsán lehet fontos az RMDSZ-nek. A reform nyomán kialakítandó régiók határai ugyanis hatással lehetnek a magyar kisebbség helyzetére. – Az volna az előnyös, ha a régiók a természetes földrajzi és kulturális határokat követnék, és ebben talán hajlandó kompromisszumra Ponta – mondta a szakértő. Cserébe az RMDSZ esetleg hozzájárulását adhatja az államfő jogköreinek szűkítését célzó alkotmánymódosításhoz, amit az USL régóta szorgalmaz, tekintettel a Szociálliberális Unió Traian Basescu elnökkel fennálló feszült viszonyára.

Budapest és Bukarest kapcsolatát is befolyásolja a választási eredmény, hiszen Orbán Viktor és Victor Ponta viszonya meglehetősen hűvös, amit fokoz az is, hogy a felek más-más pártcsaládhoz tartoznak az Európai Parlamentben is. – A kampánynak azonban vége. Nem hiszem, hogy a román kormány túlzottan harcias lenne a magyarokat illető kérdésekben – értékelt Illyés. A szakértő a Fidesz erdélyi politikáját illetően megjegyezte: kétségtelen, hogy a párt nagy hangsúlyt fektetett az RMDSZ-en kívüli más magyar kisebbségi erőkre, ám azok választási kudarca nem a budapesti támogatással áll összefüggésben. – Fontos látni, hogy a romániai magyarok 15 százaléka az RMDSZ helyett inkább az Erdélyi Magyar Néppártra vagy a Magyar Polgári Pártra szavazna, sőt Székelyföldön ez az arány eléri 20 százalékot is – mondta Illyés utalva arra, hogy ezen szavazók véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.